Din Felsefesi (philosophy of religion)

Din felsefesi, belirli bir inanç sisteminin ortaya çıkardığı sorunları incelemek yerine, bir bütün olarak dinin doğasına ilişkin soruları tartışmayı amaçlaması açısından ‘*dini felsefe’den farklıdır. Kendini, inanan veya inanmayan olarak tanımlayanlar tarafından tarafsız bir şekilde yapılabilir. (*Dini felsefe, belirli bir dinin öğretilerinden etkilenen ve yönlendirilen felsefi düşüncedir.)

Din felsefesinin temel soruları

·        Tanrı'nın varlığı sorusu: Tanrı var mıdır, yok mudur? Onun varlığını ya da yokluğunu gösteren bir takım kanıtlar gösterilebilir mi?

·        Tanrı'nın temel niteliklerinin tanımlanması sorusu: Tanrının Evren'e aşkın ya da içkin olduğuna ilişkin yaklaşımlar görülür. Tanrı'nın ebedi ve ezeli oluşu, her şeye gücünün yetmesi, yaratılmamış olması, her şeyi bilmesi gibi nitelikleri üzerinde durulur.

·        Evren'in yaratılıp yaratılmadığı sorusu: Evren yaratılmış bir varlık mıdır? Yoksa yaratılmamış (ezelî ve ebedî) bir varlık mıdır?

·        Hatim imkânı sorusu: Tanrı vahiyle insana bir takım bilgiler verebilir mi?

·        Ruhun ölümsüzlüğü sorusu: Ölüm bir son mudur? Yoksa ölümden sonra bir hayat var mıdır? Sorularına cevap aranır.

Tanrı'nın varlığına ilişkin farklı yaklaşımlar

·        Tanrı'nın varlığını kabul edenler: a) Teizm: Bütün varlıkların yaratıcısı olan bir Tanrı'nın var olduğuna inanmaktır; b) Deizm: Tanrı vardır, ama Evren'e hiçbir müdahalesi olmayan bir varlıktır. İnsan akla ve bilime güvenmelidir; c) Panteizm: Tanrı-Evren ikiliğini reddeder, Tanrı ve Evren bir bütündür; d) Panenteizm: Evren'in kendisinin Tanrı olduğunu, Tanrının Evren ve tüm varlıkları özünden yarattığı inancıdır.

·        Tanrı'nın varlığını kabul etmeyenler: Ateizm (Tanrıtanımazlık), Kötülük Kanıtı, Madde Kanıtı, Toplum Kanıtı.

·        Tanrı'nın varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini öne sürenler, Agnostisizm (Bilinemezcilik), İgnostisizm (varlığı ve yokluğu tartışılan "tanrı" kavramının tanımında bir tutarlılık bulunmadığını, tutarlı bir tanımı bulunmayan bir kavramın da varlık yokluk açısından tartışılmasının anlamsız olduğunu öne süren öğretidir).

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Din_felsefesi
https://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_religion

29 Ekim 2023

 

GERİ (felsefe, TABLO)