Difüz Nebula (diffuse nebulae)


Difüz nebula

Emisyon nebula (Gezegenimsi nebula
Süpernova kalıntısı
Nova kalıntısı
H II bölge
Yansıtıcı nebula (Değişken nebula,
Öngezegenimsi nebula)


Nebulaların (bulutsular) çoğu difüz nebulalar olarak tanımlanabilir, bu da onların genişledikleri ve iyi-tanımlanmış sınırlar içermedikleri anlamına gelir. Difüz nebulalar; emisyon nebulalar, yansıtıcı (refleksiyon) nebulalar ve karanlık nebulalar olarak sınıflandırılabilir.

Görünür ışık nebulaları, uyarılmış veya iyonize gazdan (çoğunlukla iyonize hidrojen) spektral hat radyasyonu yayan emisyon nebulalarna bölünebilir; genellikle H II bölgeleri ve esas olarak yansıttıkları ışık nedeniyle görülebilen yansıtıcı nebulalar olarak adlandırılırlar.

Yansıtıcı nebulalar önemli miktarda görünür ışık yaymazlar, ancak yıldızlara yakındırlar ve onlardan gelen ışığı yansıtırlar. Yıldızlar tarafından aydınlatılmayan benzer nebulalar görünür radyasyon sergilemez, ancak arkalarındaki parlak nesnelerden gelen ışığı engelleyen opak bulutlar olarak algılanabilirler; onlara karanlık nebula denir.

Bu nebulalar optik dalga boylarında farklı görünürlüklere sahip olsalar da, hepsi esas olarak nebula içindeki tozdan kaynaklanan parlak infrared emisyon kaynaklarıdır.


Carina Nebula, difüz nebulaya bir örnektir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nebula#Diffuse_nebulae

16 Şubat 2022

 

GERİ (nebulalar)
GERİ (görünür nebula)