Diferansiyel Denklem (differential equation)

Matematikte diferansiyel denklem, bir veya daha fazla bilinmeyen fonksiyonu ve bunların türevlerini ilişkilendiren bir denklemdir. Uygulamalarda, fonksiyonlar genellikle fiziksel büyüklükleri temsil eder, türevler değişim oranlarını temsil eder; diferansiyel denklem ise, ikisi arasındaki ilişkiyi tanımlar. Bu tür ilişkiler yaygındır; bu nedenle diferansiyel denklemler, mühendislik, fizik, ekonomi ve biyoloji dahil olmak üzere birçok disiplinde önemli bir rol oynar.

Diferansiyel denklemlerin incelenmesi esas olarak çözümlerinin (her denklemi karşılayan fonksiyonlar kümesi) ve çözümlerinin özelliklerinin incelenmesinden oluşur. Sadece en basit diferansiyel denklemler açık formüllerle çözülebilir; ancak belirli bir diferansiyel denklemin çözümlerinin birçok özelliği, tam olarak hesaplanmadan belirlenebilir.

Çoğunlukla çözümler için kapalı formda bir ifade mevcut olmadığında, çözümlere bilgisayarlar kullanılarak sayısal olarak yaklaşılabilir. Dinamik sistemler teorisi, diferansiyel denklemlerle tanımlanan sistemlerin nitel analizine vurgu yaparken, belirli bir doğruluk derecesine sahip çözümleri belirlemek için birçok sayısal yöntem geliştirilmiştir.

Tipler

Diferansiyel denklemler çeşitli tiplere ayrılabilir. Denklemin özelliklerini tanımlamanın yanı sıra, bu diferansiyel denklem sınıfları, çözüme yönelik yaklaşım seçiminin belirlenmesine yardımcı olabilir. Yaygın olarak kullanılan ayrımlar arasında denklemin sıradan veya kısmi, doğrusal veya doğrusal olmayan, homojen veya heterojen olup olmadığı yer alır. Burada verilen liste kapsamlı olmaktan uzaktır; diferansiyel denklemlerin belirli bağlamlarda çok yararlı olabilecek birçok başka özelliği ve alt sınıfı vardır.

Örnekler

İlk örnek grubunda u, x'in bilinmeyen bir fonksiyonudur ve c ve ω bilindiği varsayılan sabitlerdir. Hem adi hem de kısmi diferansiyel denklemlerin iki geniş sınıflandırması, lineer ve lineer olmayan diferansiyel denklemler ile homojen diferansiyel denklemler ile heterojen olanlar arasındaki ayrımdan oluşur.

  • Heterojen birinci-dereceden lineer sabit katsayılı sıradan diferansiyel denklem:

                

  • Homojen ikinci-dereceden lineer sıradan diferansiyel denklem:

                

  • Harmonik osilatörü tanımlayan homojen ikinci-dereceden lineer sabit katsayılı sıradan diferansiyel denklem:

                

  • Heterojen birinci-dereceden non-lineer (doğrusal olmayan) sıradan diferansiyel denklem:

                

  • İkinci-dereceden non-lineer (sinüs fonksiyonundan dolayı) L uzunluğundaki bir sarkacın hareketini tanımlayan sıradan diferansiyel denklem:

                

Bir sonraki örnek grubunda, bilinmeyen fonksiyon u, iki x ve t veya x ve y değişkenine bağlıdır.

  • Homojen birinci-dereceden lineer kısmi diferansiyel denklem:

                

  • Eliptik tipte homojen ikinci-dereceden lineer sabit katsayılı kısmi diferansiyel denklem, Laplace denklemi:

                

  • Homojen üçüncü-dereceden non-lineer kısmi diferansiyel denklem, KdV (Korteweg–De Vries) denklemi:

                

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Differential_equation

19 Aralık 2023

 

GERİ (matematik anasayfa)