Deniz Biyolojisi (marine biology)

Deniz biyolojisi, deniz yaşamının, denizde yaşayan organizmaların biyolojisinin bilimsel çalışmasıdır. Biyolojide pek çok filum, familya ve cinsin bazılarının denizde, bazılarının da karada yaşadığı göz önüne alındığında, deniz biyolojisi türleri taksonomiden ziyade çevreye göre sınıflandırır.

Yer’deki tüm yaşamın büyük bir kısmı okyanuslarda bulunuyor. Bu 'büyük oranın' tam boyutu bilinmiyor çünkü birçok okyanus türü hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. Okyanus, Yer yüzeyinin yaklaşık %71'ini kaplayan, üç boyutlu karmaşık bir dünyadır.

Deniz biyolojisinde incelenen habitatlar, organizmaların ve abiyotik öğelerin okyanus ve atmosfer arasındaki yüzey geriliminde sıkışıp kalabileceği küçük yüzey suyu katmanlarından, bazen yüzeyin 10 000 metre veya daha fazla altındaki okyanus hendeklerinin derinliklerine kadar her şeyi içerir.

Spesifik habitatlar arasında haliçler, mercan resifleri, yosun ormanları, deniz otu çayırları, deniz dağlarının ve termal deliklerin çevresi, gelgit havuzları, çamurlu, kumlu ve kayalık tabanlar ve katı nesnelerin nadir olduğu ve deniz yüzeyinin bulunduğu açık okyanus (pelajik) bölgesi yer alır. İncelenen organizmalar, mikroskobik fitoplankton ve zooplanktondan, 25-32 metre uzunluğundaki devasa deniz memelilerine (balinalar) kadar çeşitlilik göstermektedir. Deniz ekolojisi, deniz organizmalarının birbirleriyle ve çevreyle nasıl etkileşime girdiğinin incelenmesidir.

Deniz yaşamı, tüm dünyada rekreasyon ve turizmin desteklenmesine yardımcı olur, ayrıca,

·         Gıda, ilaç ve hammadde sağlayan geniş bir kaynaktır

·         Temel düzeyde, gezegenimizin doğasını belirlemeye yardımcı olur

·         Deniz organizmaları oksijen döngüsüne önemli ölçüde katkıda bulunur

·         Yer ikliminin düzenlenmesinde rol oynarlar

·         Kıyı şeritleri kısmen deniz yaşamı tarafından şekillendirilmekte ve korunmaktadır

·         Bazı deniz organizmaları yeni karaların oluşmasına bile yardımcı olmaktadır.

Yüzgeçli balıklar ve kabuklu deniz hayvanları da dahil, pek çok tür insanlar için ekonomik açıdan önemlidir. Deniz organizmalarının ve diğer organizmaların refahının temel yollarla bağlantılı olduğu da anlaşılmaktadır.

Denizdeki yaşam ile önemli döngüler arasındaki ilişkiye ilişkin insan bilgisi hızla artıyor ve neredeyse her gün yeni keşifler yapılıyor. Bu döngüler madde (karbon döngüsü gibi) ve hava (Yer’in solunumu ve okyanus dahil ekosistemler boyunca enerjinin hareketi gibi) döngülerini içerir. Okyanus yüzeyinin altındaki geniş alanlar hala etkin bir şekilde keşfedilmemiş durumdadır.


(a) Deniz yıldızları ve deniz anemonlarının bulunduğu bir havuz, (b) kambur balina, (c) derin deniz kimerası, (d) dikenli taç denizyıldızı, (e) mantar hastalığı olan olgun somon, (f) yeşil kaplumbağa, (g) av arayan albatros, (h) deniz samuru, (i) yelpaze midyesi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Marine_biology

14 Ağustos 2024

GERİ (biyoloji)