Deneysel Fizik (experimental physics)

Deneysel fizik, evren hakkında bilgi toplamak için fiziksel olguları gözlemleyen fizik disiplinleri ve alt disiplinleridir. Yöntemleri, Cavendish deneyi gibi basit deney ve gözlemlerden, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi komplike deneylere kadar disiplinler arasında farklılıklar gösterir.

Deneysel fizik, araştırmalarda iki temel yöntem kullanır; kontrollü deneyler ve doğal deneyler. Kontrollü deneyler genellikle laboratuvar deneyleridir ve laboratuvar kontrollü bir ortam sağlar. Doğal deneyler ise, örneğin astrofizik alanında, deneye etki eden değişkenlerin kontrol edilmesinin imkânsız olduğu göksel objeler incelenirken kullanılır.

Öne çıkan bazı deneysel fizik proje örnekleri:

·         Relativistic Heavy Ion Collider (Kütle çekimsel ağır iyon çarpıştırıcısı): altın iyonu gibi ağır iyonları ve protonları çarpıştırır.
·         HERA (Hadron Electron Ring Anlage): elektron veya pozitronlarla protonları çarpıştırır.
·         LHC (Large Hadron Collider (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı): Dünyanın en yüksek enerjili partikül çarpıştırıcısıdır.
·         JWST(James Webb Space Telescobe): Evrenin ilk safhaları hakkında bilgi toplamak, yıldız oluşumu, galaksi oluşumu ve yaşamın kaynağı konularında veri toplamak amacıyla inşa edilmiştir.


(a) Cavendish deneyinin ikiz halterleri, (b) burulma dengesi diyagramı


https://en.wikipedia.org/wiki/Experimental_physics

3 Eylül 2019


GERİ (fizik)
GERİ (fiziğin bölümleri)
GERİ (fizik anasayfa)