Hızlandırıcılar, Deneyler ve Higgs (accelerators, experiments and Higgs)

Higgs bozonu, Standart Model partikül fiziğinde bulunan temel bir partiküldür; partikül fiziği teorisindeki alanlardan biri olan Higgs alanının kuantum uyarılması ile üretilir. Standart Model'de Higgs partikülü, sıfır spinli, elektrik yükü olmayan ve renk yükü olmayan bir bozondur; çok kararsızdır, hemen diğer partiküllere dönüşerek bozunur.

1980'lerde Higgs alanının var olup olmadığı ve bu nedenle tüm Standart Modelin doğru olup olmadığı sorusu, partikül fiziğindeki en önemli cevaplanmamış sorulardan biri olarak kabul edildi.

Higgs bozonunu bulmak için güçlü bir partikül hızlandırıcı gerekliydi, çünkü Higgs bozonları düşük enerji deneylerinde görülmeyebilirdi. Partikül çarpıştırıcıları, dedektörler ve Higgs bozonlarını arayabilecek bilgisayarların geliştirilmesi 30 yıldan uzun sürdü (yaklaşık 1980–2010).



LEP: Large Electron Positron collider
SPS: Super Proton Synchrotron
AAC : Antiproton Accumulator Complex
PSB: Proton Synchrotron Booster
PS: Proton Synchrotron
LPI: Lep Pre-Injector
EPA: Electron Positron Accumulator
LIL: Lep Injector Linac
LINAC: LINear Accelarator
LEAR: Lov Energy Antiproton Ring
OPAL, ALEPH, DELPHI, L3: demetlerin (beams) çarpıştığı dört deney
CERN hızlandırıcılar


 Linac 2: protonları hızlandırır, Linac 3: iyonları hızlandırır, Linac 4: negatif hiydrojen iyonları hızlandırır, AD: antiprotonları yavaşlatır, LHC: protonlar veya ağır iyonları çarpıştırır, LEIR: iyonları hızlandırır, PSB: protonlar veya iyonları hızlandırır, PS: protonlar veya iyonları hızlandırır, SPS: protonlar veya iyonları hızlandırır 
Günümüzdeki CERN hızlandırıcı kompleksi

ATLAS: Genel amaçlı iki dedektörden biri. ATLAS Higgs bozonunu inceliyor ve kütlenin kökenleri ve ekstra boyutlar da dahil olmak üzere yeni fizik belirtileri arıyor.
CMS:Diğer genel amaçlı dedektör, ATLAS gibi, Higgs bozonunu inceler ve yeni fizik ipuçlarını arar.
ALICE: Büyük Patlama'dan kısa bir süre sonra var olani kuark-gluon plazması denilen ‘akışkan’ bir maddeyi inceliyor
LHCb: Büyük Patlama'da eşit miktarda madde ve antimadde yaratıldı. LHCb 'kayıp' antimaddeye ne olduğunu araştırıyor.


1984: CERN'deki birkaç fizikçi ve mühendis LEP ile, aynı tünelde 10-20 TeV'lik çok yüksek çarpışma enerjisine sahip bir proton-proton hızlandırıcısını kurmak için araştırmalara başladı. Zamanın dedektör teknolojisinin durumu göz önüne alındığında, bu zorlu bir mücadele gibi görünüyordu. CERN, daha sonra ATLAS, CMS ve diğer LHC deneyleri işbirliklerininin başlangıcı olacak olan, dedektörlerde hızlı ilerleme sağlayan güçlü bir Ar-Ge programı başlattı.

1990’lar: Teorik çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydedildi. Fizikçiler, proton-proton çarpışmalarında ve tüm farklı bozunma modlarında Higgs bozonunun üretimini inceledi. Bozunma modlarının her biri, bilinmeyen Higgs bozon kütlesine büyük ölçüde bağlı olduğundan, geniş kütle aralığını kapsayacak tüm olası partikül türlerini ölçebilecek detektörlere ihtiyaç duyuldu. Her bozunma modu yoğun simülasyonlar kullanılarak çalışıldı; dedektörü tasarlamak için kullanılan kriterlerde Higgs bozunma modları önemli bir yer tutuyordu.

1989-2000: LEP (Large Electron-Positron collider), Higgs bozonunun potansiyel kütle menziline önemli ölçüde ulaşan ilk hızlandırıcıydı. LEP Higgs bozonunu bulamamasına rağmen, araştırmada kütlenin 114 GeV'den büyük olması gerektiğini belirleyerek önemli bir ilerleme kaydetti.

1986–2011: Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab), Tevatron çarpıştırıcısında, 160 GeV civarında kütleli bir Higgs bozonu üzerindeki çalışmalarda protonlarla antiprotonları çarpıştırıldı.

2008 Eylül: LHC'ye ilk demett (beam) enjeksiyonu, CERN'de uluslararası basın ve yetkililerin davet ettiği büyük bir olaydı. Ne yazık ki, on gün sonra, süper iletken mıknatıslardaki bir problem, LHC'ye ciddi şekilde zararlar verdi

2010–2011: LHC, ATLAS İşbirliği ile yeniden çalıştırıldı. Higgs deney ve teori uzmanları, hesaplamalara eşlik etmek ve Higgs üretimi ve bozunması ile ilgili zor yönleri tartışmak için LHC Higgs Kesit Çalışma Grubu'nu (LHCHXSWG) oluşturdu. Aralık 2011 itibariyle, LHC, ATLAS ve CMS'deki iki ana partikül dedektörü, Higgs'in var olabileceği kütle aralığını yaklaşık 116-130 GeV (ATLAS) ve 115-127 GeV (CMS) olarak açıklamışlardır.


28 Kasım 2019


GERİ (Higgs bozonu)