Conrad Süreksizliği (Conrad discontinuity)

Conrad süreksizliği (kıtasal kabuk), sismik dalga hızının süreksiz bir şekilde arttığı kıtasal kabuktaki yatay altı sınıra karşılık gelir. Bu sınır, çeşitli kıta bölgelerinde 15-20 km derinlikte gözlenir, ancak okyanus bölgelerinde bulunmaz.

Conrad süreksizliği, üst kıta kabuğu ile alt kısım arasındaki sınır olarak kabul edilir. Mohorovičić süreksizliği kadar belirgin değildir ve bazı kıta bölgelerinde yoktur.

20. yüzyılın ortalarına kadar kıtasal bölgelerdeki üst kabuğun granit (sial: silika-alüminyum için) gibi felsik kayalardan ve alt kısmın bazalt gibi daha çok magnezyum bakımından zengin kayalardan (sima: silika, magnezyum) oluştuğu görülmüştür. Bu nedenle, o zamanın sismologları, Conrad süreksizliğinin, kimyasal olarak ayrı iki katman olan sial ve sima arasındaki keskin bir şekilde tanımlanmış bir temasa karşılık gelmesi gerektiğini düşünmüşlerdir.

Ancak, 1960'lardan itibaren bu teoriye jeologlar karşı çıktılar. Conrad süreksizliğinin kesin jeolojik önemi hala açıklığa kavuşturulamamıştır. Amfibolit fasiyeden granülit fasiyesi metamorfizmaya geçişi temsil etme olasılığı desteklenmektedir.





9 Ekim 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (yerkürenin tabakaları ve süreksizlikler)
GERİ (süreksizlikler)