Çoğalma (reproduction)

Çoğalma (veya üreme), yeni bireysel organizmaların (yavruların), ebeveynlerinden üretildiği biyolojik süreçtir. İki üreme şekli vardır: aseksüel (eşeysiz) ve seksüel (eşeyli).

Eşeysiz üremede bir organizma başka bir organizmanın katılımı olmadan üreyebilir. Eşeysiz üreme tek hücreli organizmalarla sınırlı değildir. Bir organizmanın klonlanması eşeysiz üremenin bir şeklidir. Eşeysiz üreme yoluyla bir organizma kendisinin genetik olarak benzer veya özdeş bir kopyasını oluşturur.

Eşeyli üremenin evrimi biyologlar için büyük bir bilmecedir. Eşeyli üremenin iki yönlü maliyeti, organizmaların yalnızca %50'sinin çoğalması ve organizmaların genlerinin yalnızca %50'sini aktarmasıdır.

Eşeyli üreme tipik olarak, normal hücrelerin kromozom sayısının yarısını içeren ve mayoz bölünme ile oluşturulan gamet adı verilen iki özel üreme hücresinin, tipik olarak döllenmiş bir zigot oluşturmak için aynı türden bir dişiyi dölleyen bir erkekle cinsel etkileşimini gerektirir. Bu, genetik özellikleri iki ebeveyn organizmanınkinden türetilen yavru organizmalar üretir.


(a) Eşeyli üremenin iki yönlü maliyetinin örneği; her organizma aynı sayıda (iki) yavruya katkıda bulunsaydı, (1) nüfus her nesilde aynı büyüklükte kalırken, (2) aseksüel popülasyonun büyüklüğü her nesilde iki katına çıkardı, (b) çiçekli bitkilerin tozlaşma diyagramı (vecteezy)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Reproduction

17 Nisan 2024

 

GERİ (biyoloji)