Çin Yıldız Isimleri (Chinese star names)

Çinli yıldız isimleri, eski Çin astronomi ve astrolojisine göre adlandırılır. Gökyüzü, yıldız mansiyonları ve asterizmlere bölünmüştür.

Üç Enclosure (三垣, Sān Yuán) ve Yirmi Sekiz Mansiyon (二十八宿) altında 283 asterizim (星官, xīng guān) sistemi Üç Krallık döneminden, eski gökbilimciler Shi Shen, Gan De ve Wuxian tarafından yaratılan asterizimleri ve antik takımyıldızları sentezleyen Chen Zhuo tarafından kuruldu.

Han ve Jin Hanedanları'ndan bu yana, Bayer veya Flamsteed tanımlamalarına benzer bir sistemde yıldızlara kendi yıldız işaretleri içinde referans numaraları verilmiştir, böylece tek tek yıldızlar tanımlanabilir. Örneğin, Deneb (α Cyg) 天津 (Tiān Jīn Sì, Göksel Ford'un Dördüncü Yıldızı) olarak anılır.

Qing Hanedanlığı'nda, Avrupa yıldız haritalarının gelişiyle Çin'in gökyüzü bilgisi geliştirildi. 18. yüzyılın ortalarında Rites Bakan Yardımcısı Ignaz Kögler tarafından derlenen Yixiang Kaocheng, yıldız kataloğunu 3000'den fazla yıldıza genişletti.

Yeni eklenen yıldızlar, , zēng xīng (zēng yī, 1. eklenen yıldız), (zēng èr, 2. eklenen yıldız) vb. olarak adlandırıldı. Örneğin, γ Cephei, olarak anılır (Shào Wèi Zēng Bā, İkinci İmparatorluk Muhafızlarının 8. Eklenen Yıldızı). Geleneksel yıldız haritalarının yanlışlıkları nedeniyle bazı yıldızlara birden fazla ad atanmış olabilir.

Daha parlak yıldızlar için geleneksel Çin ve Batı yıldız isimleri arasındaki uyuşmazlık konusunda çok az anlaşmazlık olsa da, birçok asterizm, özellikle de orijinal olarak Gan De'den olanlar, esas olarak astrolojik amaçlar için yaratılmıştır ve yalnızca çok sönük yıldızlarla eşleştirilebilir.

Çin takımyıldızlarını tam olarak haritalandırmak için ilk girişim Paul Tsuchihashi tarafından 19. yüzyılın sonlarında yapıldı. 1981'de, Yixiang Kaocheng ve Yixiang Kaocheng Xubian'a dayanan, Çin yıldızlarının ve takımyıldızlarının ilk tam haritası Yi Shitong ( ) tarafından yayımlandı.

Çin Yıdız İsimleri Listesi (https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_star_names), Yi Shitong (1981) tarafından hazırlanan Atlas Karşılaştırma Çin ve Batı Yıldız Haritaları ve Kataloglarına ve Chen Meidong (1996) tarafından Antik Çin'deki Yıldız Haritalarına dayanmaktadır. Birkaç durumda, isimlerin anlamları eski dönemlerinden dolayı belirsizdir.


(a) Çin astronomisinin yirmi sekiz mansionu (mayıs 2008), (b) Suzhou yıldız haritasının reprodüksiyonu (13. yüzyıl)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_star_names

18 Şubat 2021

 

GERİ (yıldız listeleri)