Çevresel Sosyal Bilim (environmental social science)

Çevresel sosyal bilim, insanlar ve doğal çevre arasındaki ilişkilerin geniş, disiplinlerarası bir çalışmasıdır. Çevresel sosyal bilimciler antropoloji, iletişim çalışmaları, ekonomi, coğrafya, tarih, siyaset bilimi, psikoloji ve sosyoloji alanları içinde ve arasında çalışırlar. Ayrıca çevre çalışmaları, insan ekolojisi ve politik ekoloji, sosyal epidemiyoloji gibi disiplinlerarası alanlarda da bulunmaktadır.

İdeolojiler, alanlar ve kavramlar

Çevresel sosyal bilimlerdeki ideolojiler, alanlar ve kavramlar, çevre konularını sürekli olarak çevreyi şekillendiren veya kendileri de çevre tarafından şekillendirilen toplumsal ilişkiler, kurumlar ve insan faaliyetleriyle iç içe geçmiş olarak aktarmayı amaçlamaktadır. Örneğin politik ekoloji, çevrenin ‘A-politik’ olmadığı, dolayısıyla yönetilme biçiminin, çevreye kimin erişiminin olduğu, çevresel kaynakların nasıl dağıtıldığı, politik yapılar, güç ilişkileri, ekonomik kurumlar ve sosyal süreçler aracılığıyla şekillendiği önermesine dayanmaktadır.

Paul Robbins, bunu ‘A-politik dize siyasi ekolojileri' farklılaştırmasında aktarır. Robbins'e göre siyasi ekoloji, ‘yakın ve yerel güçleri suçlamak yerine daha geniş sistemleri tanımlamaya vurgu yapar; ekolojik sistemleri politik olarak etkisiz olmaktan ziyade güç yüklü olarak görmek arasında; ve ilgisizliğin nesnelliğini iddia eden bir yaklaşım yerine açıkça normatif bir yaklaşım benimsemek arasında’ görür.

İnsanın çevre ilişkileri, ekolojik ilişkilerle iç içe geçmiş bütün bir insan ilişkileri ve yapılar ağı boyunca hareket eden 'sistem' (siyaset, ekonomi, güç ilişkileri) aracılığıyla yankılanır.

Bu nedenle çevre sosyal bilimciler insan-çevre ilişkilerine vurgu yapmaktadır. Bunun ışığında çevre sosyal biliminde öne çıkan bir diğer fikir ise sosyal adalet alanındaki sorunları çevreyle ilgili konularla birleştiren 'çevresel adalet' düşüncesidir. Çevresel adaleti tanımlarken Shoreman-Ouimet ve Kopnina tarafından vurgulanan kavramlar arasında 'eşitlik eşitliği ve hem sosyal hem de ekolojik aktörlerle ilgili hak sorunları' yer alıyor. Bu, çevresel hassasiyet ve kaynakların eşitsiz dağılımı hakkındaki tartışmalarda kendini gösteriyor. Burada bazı grupların 'çevresel yükler'e karşı daha savunmasız hale geldiği, diğerlerinin ise çevresel kaynaklar ve hizmetler açısından tanımlanan 'çevresel faydalara' daha fazla erişim elde ettiği fikri yatıyor.


(a) Disiplinlerarası analiz (mdpi), (b) uygun bir yönetimin unsurlarının ortaya çıkışı (frontiersin)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_social_science

18 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)