Çevre Kimyası (environmental chemistry)

Çevre kimyası, doğal yerlerde meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal olayların bilimsel olarak incelenmesidir. Potansiyel kirliliği kaynağında azaltmayı amaçlayan yeşil kimya ile karıştırılmamalıdır. Yeşil kimya, tehlikeli maddelerin kullanımını ve oluşumunu en aza indiren veya ortadan kaldıran ürün ve süreçlerin tasarımına odaklanan bir kimya ve kimya mühendisliği alanıdır. Çevre kimyası, atmosferik, su ve toprak kimyasını içeren, aynı zamanda analitik kimyaya büyük ölçüde dayanan ve çevre ve diğer bilim alanlarıyla ilişkili olan disiplinlerarası bir bilimdir.

Çevre kimyası öncelikle kirlenmemiş çevrenin nasıl çalıştığını, hangi kimyasalların doğal olarak hangi konsantrasyonlarda mevcut olduğunu ve hangi etkilerle birlikte bulunduğunu anlamayı içerir. Bu olmasaydı, kimyasalların salınması yoluyla insanların çevre üzerindeki etkilerini doğru bir şekilde incelemek imkansız olurdu.

Çevre kimyacıları, çevredeki kimyasal türlere neler olduğu konusundaki çalışmalarına yardımcı olmak için kimyadan ve çeşitli çevre bilimlerinden bir dizi kavramdan yararlanırlar. Kimyadaki önemli genel kavramlar arasında kimyasal reaksiyonların ve denklemlerin, çözümlerin, birimlerin, örneklemenin ve analitik tekniklerin anlaşılması yer alır.


(a) Çevre kimyacıların misyonu, (b) çevre kimyası

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_chemistry

7 Eylül 2*23

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)