Cebirsel Geometri (algebraic geometry)

Cebirsel geometri, geometrik problemleri çözmek için, esas olarak değişmeli cebirden soyut cebirsel teknikleri kullanan bir matematik dalıdır. Klasik olarak çok değişkenli polinomların sıfırlarını inceler; modern yaklaşım bunu birkaç farklı açıdan genelleştirir.

Cebirsel geometride çalışmanın temel obeleri, polinom denklem sistemlerinin çözümlerinin geometrik belirtileri olan cebirsel çeşitlerdir.

Cebirsel çeşitlerin en çok incelenen sınıflarının örnekleri çizgiler, daireler, paraboller, elipsler, hiperboller, eliptik eğriler gibi kübik eğriler ve lemniskatlar ve Cassini ovalleri gibi dördüncü derece eğrilerdir. Bunlar düzlemsel cebirsel eğrilerdir. Düzlemin bir noktası, eğer koordinatları belirli bir polinom denklemini sağlıyorsa, bir cebirsel eğri üzerinde yer alır.

Temel sorular tekil noktalar, dönüm noktaları ve sonsuzdaki noktalar gibi özel ilgi çekici noktaların incelenmesini içerir. Daha ileri düzey sorular, eğrinin topolojisini ve farklı denklemlerle tanımlanan eğriler arasındaki ilişkiyi içerir.

Cebirsel geometri, modern matematikte merkezi bir yere, ve karmaşık analiz, topoloji ve sayı teorisi gibi çeşitli alanlarla çok sayıda kavramsal bağlantıya sahiptir. Çeşitli değişkenlerdeki polinom denklem sistemlerinin incelenmesi olarak cebirsel geometri konusu, denklem çözme yoluyla belirli çözümler bulmakla başlar, ardından bir denklem sisteminin çözümlerinin toplamının kendine özgü özelliklerini anlamaya devam eder. Bu anlayış hem kavramsal teoriyi hem de hesaplama tekniğini gerektirir.

20. yüzyılda cebirsel geometri birkaç alt alana bölündü.

·         Cebirsel geometrinin ana akımı, cebirsel çeşitlerin karmaşık noktalarının, ve daha genel olarak cebirsel olarak kapalı bir alanda koordinatları olan noktaların incelenmesine ayrılmıştır.

·         Gerçek cebirsel geometri, gerçek cebirsel çeşitlerin incelenmesidir

·         Diophantine geometrisi ve, daha genel olarak aritmetik geometri, cebirsel olarak kapalı olmayan alanlar üzerindeki cebirsel çeşitlerin ve özellikle rasyonel sayılar alanı, sayı alanları, sonlu alanlar, fonksiyon alanları ve p-adic alanlar gibi cebirsel sayılar teorisinin ilgi alanları üzerindeki çalışmadı.

·         Tekillik teorisinin büyük bir kısmı cebirsel çeşitlerin tekilliklerine ayrılmıştır.

·         Hesaplamalı cebirsel geometri, bilgisayarların ortaya çıkışıyla birlikte cebirsel geometri ile bilgisayar cebirinin kesiştiği noktada ortaya çıkan bir alandır; verilen cebirsel çeşitlerin özelliklerinin incelenmesi için esas olarak algoritma tasarımı ve yazılım geliştirmeden oluşur.


(a) Cebirsel geometrinin ilişkili konularla bağlantısını gösteren bir çizim, (b) küre ve eğimli daire, (c) üç Cassini ovali, (d) Projektif uzayda parabol (y = x2, kırmızı) ve kübik (y = x3, mavi)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Algebraic_geometry

21 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)