Cebir (algebra)

Cebir, değişkenlerin araştırılması ve bu değişkenleri formüllerde işlenmesine ilişkin kuralların incelenmesidir. Eski Babil hesaplama tekniklerinden kaynaklanan, şimdi matematiğin hemen hemen tüm alanlarında ortaya çıkan bir düşünme biçimidir.

Temel cebir, değişkenlerin manipülasyonuyla sanki sayılarmış gibi ilgilenir ve bu nedenle matematiğin tüm uygulamalarında esastır.

Profesyonel matematikçilerin genellikle 'cebir' adını verdiği 'yüksek' veya 'soyut' cebir, sıradan aritmetikten aşina olunan işlemleri genelleştiren cebirsel yapıların incelenmesidir. Örneğin, bir grup, ikili işlem içeren bir kümedir; bu kümenin iki üyesini bir üçüncüyü oluşturmak üzere birleştiren ve tam sayıların toplanmasıyla aynı temel özelliklerin bazılarını karşılayan bir kuraldır.

Diğer cebirsel yapılar halkaları ve alanları içerir. Doğrusal denklemler ve doğrusal haritalamalarla ilgilenen doğrusal cebir, geometrinin modern sunumları için kullanılır ve birçok pratik uygulamaya sahiptir (örneğin hava durumu tahminlerinde).

Matematiğin cebire ait pek çok alanı vardır; bazılarının adında 'cebir' bulunur (örneğin değişmeli cebir), bazılarında ise ‘cebir’ adı yoktur, Galois teorisinde olduğu gibi.

Cebir kelimesi yalnızca matematiğin bir alanını ve bazı alt alanlarını adlandırmak için kullanılmaz; aynı zamanda, genellikle cebir olarak adlandırılan bir alan üzerindeki cebir gibi bazı cebirsel yapı türlerini adlandırmak için de kullanılır. Bazen aynı ifade bir alt alan ve onun ana cebirsel yapıları için kullanılır. Örneğin Boole cebiri olarak bilinen konu, Boole cebiri adı verilen yapıları inceler.

Cebir konusunda uzmanlaşmış bir matematikçiye cebirci denir.


(a) Kuadratik (ikinci dereceden) formül, a'nın sıfır olmadığı ax2 + bx + c = 0 denkleminin a, b ve c katsayıları cinsinden çözümünü ifade eder, (b) kuadratik fonksiyon y = 1/2 x2 − 5/2 x + 2 (x = 1 ve x = 4 ile)

Cebirsel gösterim matematiksel fikirleri ifade etmenin kısa bir yoludur; cebirde harfler ve semboller (a, b, c, d, …, x, y, z, α, β, …,) bilinmeyen miktarları temsil eder (Algebraic Notation)

Cebir: Sınıflandırma, etkileşimli zihin haritası (https://gogeometry.com/education/algebra_classification_mind_map.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Algebra

18 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)