Buzdağları (iceberg)

Buzdağı, bir buzuldan veya buz rafından kopan ve açık suda serbestçe yüzen, 15 metreden (16 yarda) uzun bir tatlı su buzu parçasıdır. Buzullardan türeyen yüzen buzun daha küçük parçalarına 'yetiştiriciler' veya 'bergy bitleri' denir.

Buzdağının büyük bir kısmı su yüzeyinin altındadır ve bu da daha büyük, görünmeyen bir sorunun küçük bir kısmını göstermek için 'buzdağının görünen kısmı' ifadesinin kullanılmasına yol açmıştır. Buzdağları ciddi bir deniz tehlikesi olarak kabul edilir.

Buzdağlarının boyutu ve şekli önemli ölçüde farklılık gösterir. Grönland'daki buzullardan çıkan buzdağları genellikle düzensiz şekilliyken, Antarktika buz rafları çoğunlukla büyük tabular (masa üstü) buzdağları üretir.

B-15 olarak adlandırılan yakın tarihin en büyük buzdağı, 2000 yılında yaklaşık 300 x 40 kilometre olarak ölçülmüştür. Kaydedilen en büyük buzdağı, Scott Adası'nın 240 kilometre batısında (Güney Pasifik Okyanusu'nda, 12 Kasım 1956'da USS Buzulu tarafından) 335 x 97 kilometre ölçülerindeki Antarktika tabular buzdağıydı. Bu buzdağı Belçika'dan daha büyüktü.


(a) Arktik Okyanusu'nda bir buzdağı
(b) Ross Denizi'ndeki B-15A Buzdağının kuzey kenarı, Antarktika, 2001
(c) Buzdağlarının farklı şekilleri
(d) Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Buzdağı A22A
(e) RMS Titanic'i batırdığından şüphelenilen buzdağı; Titanik'in kırmızı gövde şeridine çok benzeyen kırmızı bir boya lekesi, su hattında tabanı boyunca uzanıyor.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Iceberg

31 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)