Büyük Birleşik Teori, GUT (grand unified theory)

Büyük Birleşik Teori (GUT), partikül fiziğinde elektromagnetik, zayıf ve kuvvetli etkileşimleri tek bir güç haline getirebilecek bir modeldir. Bu modelde önemli derecede simetri vardır; dolayısıyla daha cok sayıda kuvvet taşıyıcıları ile karakterize edilir, ancak ortada bir tane birleştirici sabit bulunur. Eğer büyük birleşme doğada gerçekleştiyse, bu birleşme temel kuvvetlerin var olmadığı genç evrende olasıdır.

Bütün etkileşimleri birleştirmeyen modeller ayar simetrisi olarak basit bir Lie grubu kullanırlar; fakat böyle yarı basit grupları kullanmak GUT ile benzer özelikler gösterebilir ve hatta bazen Büyük Birleşik Teori olarak refere edilebilir. Diğer üç etkileşim ile yer çekimini birleştirmek bize her şeyi açıklayan bir teori sunabilir. Yine de, GUT her şeyi açıklayan bir teoriye giden bir ara basamak olarak görülebilir.

Novel partiküllerinin kütleleri Büyük Birleşik Teori skalasında, Planck skalasının sadece birkaç ölçü altında ön görüldüğü için direkt olarak gözlenemeyen Büyük Birleşik Teori modelleri ile tahmin edilir. Bunun yerine, büyük birleşmenin etkileri proton bozunumu, basit partiküllerin elektrik dipol momentleri ya da nötrinoların özellikleriyle tespit edilebilir. Bazı büyük birleşik teoriler magnetik monopollerin varlığını tahmin eder. 2012 itibarı ile, standart modelle karşılaştırıldığında bile, tamamen gerçekçi olması hedeflenen bütün GUT modelleri oldukça karışık hale gelmiştir, çünkü bunlar bazı ek alanlar ve etkileşimleri ve ek uzay boyutlarını açıklamalıdır. Bu karışıklığın temel sebebi gözlenen atomaltı partiküllerin kütleleri ve karıştırıcı açıların oluşturdukları zorluklardır. Bu zorluklar ve büyük birleşmenin şu ana kadarki gözlenebilen etkilerinin azlığı yüzünden genel bir Büyük Birleşik Teori modeli yoktur.

Madde Parçacıklarının Birleşimi

SU(5)
SU(5) en basit büyük birleşik teori modelidir. Standart modeli içeren ve ilk büyük birleşik teorinin dayanağı olan en küçük basit Lie grubu,
SU(5) É SU(3) x SU(2) x U(1)
Böyle grup simetrileri tekli partikül alanlarını farklı durumları olan bilinen birkaç partikülün yeniden açıklanmasına izin verir, fakat genişletilmiş Büyük Birleşik Simetri için en basit olası seçimlerin doğru basit partikül grubunu oluşturması gerektiği o kadar belirgin değildir.

SO(10)
Standart modeli içeren diğer Lie grubu,
SO(10) É SU(5) É SU(3) x SU(2) x U(1)
Burada, maddenin birliği daha tamdır çünkü indirgenebilen spinor şekli 16, 5 ve SU(5)’in 10’u ve bir sağ el nötrino ve sonuç olarak nötrino kütleleriyle genişletilmiş standart modelin bir jenerasyonunun bütün partikül içeriğini kapsar.

SU(8)
3 yerine 4 atomaltı jenerasyonunun toplamda 64 çeşit partikül oluşturduğu farz edilir. SU(8), 64 = 8 + 56 şeklinde ifade edilebilir. Bu, SU(5) teorisiyle birlikte, nesil sayısına etki eden bazı ağır bozonlarla birlikte,
SU(5) × SU(3)F × U(1)
şeklinde bölünebilir.

O(16)
4 atomaltı jenerasyonu olduğu farz edilirse, 128 partikül ve antipartikülleri O(16)’nın bir tekli spinor sunumu içerisine yerleştirilebilir.

Simplektit Gruplar ve Kuarternian

Aynı zamanda simplektit ölçü grupları da düşünülebilir. Örnek olarak Sp(8) 16 boyutlu gerçek sunuma sahip olan 4 x 4 kuarternian türünde bir sunuma sahiptir ve bir ölçü grubu için bir aday olarak düşünülebilir. Sp(8) 32 yüklü bozona ve 4 nötral bozona sahiptir. Alt grupları SU(4)’ü içerir, böylece en azından gluonları ve SU(3) x U(1)’in fotonunu içerir.

E8 ve Oktonyon

Bilindiği gibi 16 fermiyon jenerasyonları, her elementin 8-vektörlü olması şartı ile oktonyon formlarına konulabilir. Eğer 3 jenerasyon, 3 x 3 hermisyen matrisine diagonal elementler için kesin eklemeler ile konursa bu matrisler kabul edilir (grassman-) Jordan cebirini oluşturur.

Lie Grupların Ötesi

Lie 3-cebirler de dahil olmak üzere diğer yapılar da önerilmiştir (Lie süpercebirler). Bunların hiçbiri Yang-Mills teoriyle uyuşmamaktadır. Özellikle Lie süpercebirler bozonları yanlış istatistiklerle sunabilir, ama supersimetri bir şekilde Yang-Mills’e uymaktadır. Örneğin; N = 4 Super Yang Mills Teorisi SU(N) ölçü grubunu içermektedir.

(a) SU(5) GUT’da, X bozon (3,2)-5/6 nın aracılık ettiği, (b) flipped SU(5) GUT’da X bozon (3,2)1/6’nın aracılık ettiği 6 boyutlu proton bozunması

SU(5) GUT’da, T(3,1)-1/3 triplet Higgs ve`T(`3)1/3 antitriplet Higgs’in aracılık ettiği 6 boyutlu proton bozunması


https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BCk_Birle%C5%9Fik_Teori
https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Unified_Theory

11 Mart 2020


GERİ (standart model; teoriler birleşecek mi??)