Bulanık Mantık (fuzzy logic)

Bulanık mantık, değişkenlerin doğruluk değerinin 0 ile 1 arasında herhangi bir gerçek sayı olabileceği çok değerli bir mantık biçimidir. Gerçeğin değerinin tamamen doğru ile tamamen yanlış arasında değişebileceği kısmi gerçek kavramını ele almak için kullanılır. Buna karşılık, Boolean mantığında değişkenlerin doğruluk değerleri yalnızca 0 veya 1 tamsayı değerleri olabilir.

Bulanık mantık terimi, 1965 yılında Azeri bilim adamı Lotfi Zadeh tarafından bulanık takım teorisi önerisiyle tanıtıldı. Ancak bulanık mantık 1920'lerden beri sonsuz değerli mantık olarak (özellikle Łukasiewicz ve Tarski tarafından) incelenmiştir.

Bulanık mantık, insanların kesin olmayan ve sayısal olmayan bilgilere dayanarak karar verdikleri gözlemlerine dayanır. Bulanık modeller veya takımlar, belirsizliği ve kesin olmayan bilgileri (dolayısıyla bulanık terimi) temsil eden matematiksel araçlardır. Bu modeller, belirsiz ve kesinliği olmayan veri ve bilgileri tanıma, temsil etme, manipüle etme, yorumlama ve kullanma özelliğine sahiptir.

Bulanık mantık, kontrol teorisinden yapay zekaya kadar birçok alana uygulanmıştır.

Bulanıklaştırma

Bulanıklaştırma, bir sistemin sayısal girdisini, belirli bir üyelik derecesine sahip bulanık takımlara atama işlemidir. Bu üyelik derecesi [0,1] aralığı içinde herhangi bir yerde olabilir. 0 ise değer verilen bulanık takıma ait değildir ve 1 ise değer tamamen bulanık takıma aittir. 0 ile 1 arasındaki herhangi bir değer, değerin takıma ait olduğu belirsizlik derecesini temsil eder. Bu bulanık takımlar tipik olarak kelimelerle tanımlanır; bu nedenle sistem girdisini bulanık takımlara atayarak, dilbilimsel olarak doğal bir şekilde akıl yürütebiliriz.

Resimde soğuk, ılık ve sıcak ifadelerinin anlamları bir sıcaklık skalasını gösteren fonksiyonlarla temsil edilmektedir. Bu skalada bir noktanın üç gerçek değeri vardır (üç fonksiyonun herbiri için bir tane). Görüntüdeki dikey çizgi, üç okun (gerçek değerleri) ölçtüğü belirli bir sıcaklığı temsil eder. Kırmızı ok sıfıra işaret ettiğinden, bu sıcaklık, sıcak deği olarak yorumlanabilir; yani bu sıcaklık bulanık takım sıcak içinde sıfır üyeliğe sahiptir. Turuncu ok (0.2'yi gösterir) hafif sıcak ve mavi ok (0.8'i gösterir) oldukça soğuk olarak tanımlayabilir. Dolayısıyla bu sıcaklık, bulanık takım sıcak için 0.2 üyeliğe ve bulanık takım soğuk için 0.8 üyeliğe sahiptir. Her bulanık takım için atanan üyelik derecesi, bulanıklaştırmanın sonucudur.

Bulanık takımlar genellikle üçgen veya yamuk şeklindeki eğrilerle tanımlanır; çünkü her değer, değerin arttığı bir eğime, değerin 1'e eşit olduğu bir tepe noktasına (0 veya daha büyük bir uzunluğa sahip olabilir) ve değerin azaldığı bir eğime sahip olacaktır.

 

Bulanık mantık sıcaklığı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic

22 Ağustos 2021

 

GERİ (felsefe)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)