Buharlaştırmanın amacı, uçucu olmayan bir
solut ve uçucu bir solvent içeren bir çözeltiyi konsantre hale getirmektir.
Buharlaşmaların büyük çoğunluğunda çözücü sudur. Buharlaştırmada solventin bir
kısmı uzaklaştırılarak kalın (yoğun) sıvının konsantre çözeltisinin elde
edilmesi hedeflenir. Buharlaştırma kurutmadan farklı bir işlemdir; kurutmada,
kalıntı bir çözelti değil, sıvıdır (bazen oldukça viskoz).
Sıvı
Karakteristikleri: Bir buharlaştırma
probleminin pratik çözümü, konsantre edilecek sıvının karakterine göre
belirlenir. Buharlaştırılan sıvıların bazı önemli özellikleri aşağıda kısaca
özetlenmiştir.
Konsantrasyon:
İnce (yoğun olmayan) sıvı besleme, suyun pek çok fiziksel özelliklerini
içerecek kadar seyreltik olmasına rağmen, konsantrasyonu arttıkça sudan
farklılaşır, kendine özgü özellikleri kazanmaya başlar, yoğunluğu ve
viskozitesi artar; bu durum, çözelti doygunluğa erişinceye veya sıvı ısı
transferini sağlayabilecek viskoziteye gelinceye kadar devam eder. Doygun
çözeltinin kaynatılmasına devam edildiğinde kristaller meydana gelir; bunlar
uzaklaştırılmalıdır.
Köpürme:
Bazı malzemeler, özellikle organik substanslar, buharlaştırma sırasında
köpürür. Köpük kararlı haldeyse buharlaştırıcının buhar (vapor) çıkışından
dışarı çıkar; özel durumlarda sıvının tamamı kaynayarak dışarı çıkar.
Sıcaklığa
Duyarlılık: Kimyasal maddelerin çoğu, farmasetikler ve yiyecekler orta
derecelerdeki sıcaklıklarda kısa süre tutulduklarında bile bozulurlar. Bu gibi
maddeleri konsantre etmek için özel yöntemler uygulanması gerekir.
İz
(kabuklanma): Bazı çözeltiler ısıtılan yüzeyde izler bırakır. Böyle durumlarda
buharlaştırıcı kapatılıp, tüplerin temizlenmesine kadar sistemin tüm (bileşik)
katsayısı sürekli olarak düşer.
Yapı
Malzemeleri: Buharlaştırıcılar genellikle uygun çeliklerden yapılır. Yine de
çözeltilerin çoğu demir malzemelere etki eder veya onlardan kirlenebilir.
Bakır, nikel, paslanmaz çelik, aluminyum, özel grafit ve kurşun gibi malzemeler
kullanılabilir.
Tek- ve Çok-Etkili Operasyon: Buharlaştırıcıların çoğu metal
tüpler üzerinde steam (buhar) kondensasyonuyla ısıtılır. Steam genellikle düşük
bir basınçta (<3 atm), kaynayan sıvı çoğu zaman orta derecede vakum (0.05
atm mutlak) altındadır. Sıvının kaynama sıcaklığının düşürülmesi, steam ve
kaynayan sıvı arasındaki sıcaklık farkının yükselmesini ve buharlaştırıcıda ısı
transfer hızının artmasını sağlar.
Tekli
buharlaştırıcı kullanıldığında kaynayan sıvının buharı (vapor) yoğunlaşır ve atılır.
Bu metoda ‘tek-etkili buharlaştırma’ denir. Bu metot basittir, ancak steam
tüketimi yönünden bakıldığında, çözeltiden 1 kg su buharlaştırmak için 1-1.3 kg
steam harcanır. Steam üretici cihaz ve kondenser arasında bir seri
buharlaştırıcı kullanılarak, kilogram steam başına çözeltiden buharlaştırmanın
artırıldığı genel metot ‘çok-etkili operasyon’ olarak tanımlanır.
1.
Uzun-tüp dikey buharlaştırıcılar
2. Çalkalamalı-film buharlaştırıcılar
Tek-Geçişli ve Sirkülasyonlu
Buharlaştırıcılar: Buharlaştırıcılar
ya tek-geçiş veya sirkülasyon üniteleri gibi çalıştırılabilir. Tek geçiş
operasyonunda sıvı (besleme) tüplerden sadece bir kere geçer, buharını bırakır
ve kalın sıvı olarak üniteyi terk eder. Buharlaşmanın beslemeye oranı
sınırlıdır; bu nedenle bu tip buharlaştırıcılar çoklu-etki işlemlere adapte
edilerek konsantrasyonun tümü birkaç etki üzerine yayılabilir. Çalkalamalı film
buharlaştırıcılar daima tek-geçiş yöntemiyle çalıştırılır. Aşağı-akışlı ve
yukarı-akışlı buharlaştırıcılar da tek-geçiş sistemiyle kullanılabilir.
Tek-geçiş
buharlaştırıcılar özellikle ısıya karşı hassas malzemeler için yararlıdır.
Yüksek vakum altında sıvının sıcaklığı düşük tutulabilir.
Sirkülasyon
buharlaştırıcılarda cihaz içinde bir sıvı havuzu tutulur. Gelen besleme
havuzdaki sıvı ile karışır ve karışım tüplerden geçer. Tüplerden boşaltılan
buharlaşmamış sıvı havuza geri döner, böylece tek geçişte toplam buharlaşmanın
sadece bir kısmı gerçekleşir. Tüm zorlamalı-sirkülasyonlu buharlaştırıcılar bu
şekilde çalıştırılır; tırmanma-film buharlaştırıcılar genellikle sirkülasyon
üniteleridir.
Bir
sirkülasyon buharlaştırıcıdan gelen kalın sıvı havuzdan çekilir. Havuzdaki tüm
sıvı bu nedenle maksimum konsantrasyonda olmalıdır. Tüplere giren sıvı, her
besleme kısmı için bir miktar kalın sıvı içerebildiğinden, viskozitesi
yüksektir ve ısı transfer katsayısı düşme eğilimindedir.
Sirkülasyon buharlaştırıcılar, ısıya-duyarlı sıvıları
yoğunlaştırmada uygun değildir. Uygun bir vakumla sıvı kütlesinin sıcaklığı
düşük seviyelerde tutulabilir; ancak, sıvı tekrar tekrar sıcak tüplerle temas
ettiğinden, bir kısmı aşırı yüksek bir sıcaklığa çıkabilir. Sıvının ısıtma
bölgesinde ortalama kalma süresi kısa olsa da, bir kısmı buharlaştırıcıda
önemli bir süre tutulur; ısıya-duyarlı malzemenin küçük bir parçasının bile
(bir gıda gibi) uzun süreli ısınması, tüm ürünü bozabilir.
Bununla birlikte sirkülasyon buharlaştırıcılar, tek bir ünite ile besleme ve kalın sıvı arasında geniş bir aralıkta kullanılabilir, tek-etkili buharlaşmaya adapte edilebilir. Bunlar, ya yoğunluk farklarıyla indüklenen tüplerden akışla doğal dolaşımla, veya bir pompa tarafından sağlanan akışla zorlanmalı-sirkülasyonla çalışabilirler.
Yukarı Akışlı (Tırmanan
‘Climbing’-Film) Uzun-Tüp Buharlaştırıcılar: Şekil-1'de sıvının yukarı doğru aktığı tipik bir uzun-tüp dikey
buharlaştırıcı görülmektedir. Başlıca parçaları: (1) tüplü bir eşanjör (kovan
kısmında steam, tüplerde konsantre edilecek sıvı bulunur), (2) buhardan tutulan
sıvının uzaklaştırılması için bir separatör veya buhar alanı, (3) bir
sirkülasyon ünitesi gibi çalıştırıldığında, separatörden eşanjörün tabanına bir
geri dönüş bacağı (sıvı için).
Besleme
sıvısı ve steam için girişler, buhar, kalın sıvı, steam kondensat ve yoğunlaşamayan
gazlar için çıkışlar bulunur.
Boru
şekilli ısıtıcıda tüpler tipik olarak 25 ila 50 mm (1 ila 2 inç) çapında ve 3
ila 0 m (10 ila 32 ft) uzunluğundadır. Seyreltik besleme, sisteme girer ve
separatörden gelen sıvı ile karışır. Konsantre sıvı ısıtıcının tabanından
çekilir; Kalan sıvı, tüplerde yükseldikçe kısmen buharlaşır. Tüplerin üst
kısmındaki sıvı ve buhar karışımı, separatöre akar (hızı büyük ölçüde azalır).
Şekil-1'de gösterilen buharlaştırıcı sadece sirkülasyon ünitesi olarak
çalıştırılabilir.
Uzun-tüp dikey buharlaştırıcılar özellikle köpürmeye eğilimli sıvıların konsantre edilmesinde etkili bir yöntemdir. Yüksek-hızdaki sıvı ve buhar karışımı, buhar-kafası bafıla (buhar-yüksekliği bölmesi) çarptığında köpük kırılır ve söner.
Aşağı Akışlı (Düşen ‘Fallıng-Film)
Buharlaştırıcılar:
Isıya karşı çok duyarlı malzemeler (portakal suyu gibi) konsantre edilirken
ısıtılmış bir yüzeye maruz kalma süresinin çok kısa olması gerekir. Bu, sıvının
tepeye girdiği, bir film olarak ısıtılmış tüplerin içinde aşağı yönde aktığı ve
tabandan ayrıldığı aşağı-akışlı buharlaştırıcılar içinde gerçekleştirilebilir.
Tüpler geniştir; 50-250 mm (2-10 inç) çapındadır. Sıvıdan gelen buhar
genellikle sıvı ile aşağı doğru taşınır ve ünitenin altından ayrılır. Görünüşte
bu buharlaştırıcılar, uzun, dikey, boru şeklindeki eşanjörlere benzer; alt
kısımda bir sıvı-buhar ayırıcı ve üstte bir sıvı dağıtıcı bulunur.
Bir
falling-film buharlaştırıcıdaki temel problem, sıvıyı tüpler içinde düzenli bir
film gibi dağıtabilmektir. Bu, seviyesi ayarlanmış bir tüp tabakasının
üstündeki delikli bir metal plaka seti ile, veya radyal kollu
"örümcek" dağıtıcılarla yapılır:
Yeniden
sirkülasyon (resirkülasyon) yapılabildiği durumlarda, sıvıların tüplere
dağıtılması, sıvının tüp tepelerine kadar ılımlı bir şekilde geri dönüşümü ile
kolaylaştırılır. Böyle bir işlemle, bir-geçişli operasyona kıyasla, borulardan
daha büyük hacimde akış sağlanabilir.
İyi
bir ısı transferi için falling filmin Reynolds sayısı, tüpteki tüm noktalarda
2000'den büyük olmalıdır. Buharlaşma sırasında sıvının miktarı, aşağı doğru
akarken sürekli olarak azalır ve azalma çok büyük olduğunda tüpün dibine yakın
kısımlarda kuru noktalar oluşabilir; dolayısıyla, tek-geçişte yapılabilecek
olan yoğunlaştırma ancak sınırlı olabilir.
Falling-flm buharlaştırıcılar, resirkülasyon yoksa ve alıkonma süreleri kısa olduğunda, başka hiçbir şekilde yoğunlaşamayan hassas ürünlere uygulanır. Bunlar viskoz sıvıları yoğunlaştırmak için de uyarlanmıştır.
Zorlamalı-Sirkülasyonlu
Buharlaştırıcılar:
Doğal-sirkülasyonlu bir buharlaştırıcıda sıvı tüplere 0.3-1.2 m/s (1-4ft/s)
hızlarda girer. Lineer hız, tüplerde buhar oluşmasıyla büyük ölçüde artar ve
ısı transfer hızları yeterli seviyelere ulaşır; ancak, viskoz sıvılarla
çalışıldığında yöntem ekonomik değildir. Zorlamalı-sirkülasyonlu
buharlaştırıcılarda daha yüksek katsayılar elde edilir (tipik bir örnek
Şekil-2'de gösterilmiştir). Sıvının giriş hızı, santrifüj pompayla, tüpler
boyunca 2-5.5 m/s (6-18 ft/s) aralığında kuvvetlendirilir. Yeterli statik
yükseklik (basınç) altıdaki tüplerde kaynama yoktur; sıvı ısıtıcıdan buhar
boşluğuna akarken statik yükseklik düşer ve sıvı aşırı ışınmış hale gelir, ve
buharlaştıncının gövdesine girmeden hemen önce, eşanjörden çıkış hattında bir
buhar ve sprey karışımına akar. Sıvı ve buhar karışımı, buhar alanındaki bir
deflektör plakasına çarpar. Sıvı, gelen besleme ile buluştuğu pompa girişine
geri döner; buhar, bir kondensere geçerek buharlaştırıcıyı terk eder. Ayrılan
sıvı kondensat olarak çekilir.
Şekil-2’de
tipik bir iki-geçişli yatay ısıtıcılı zorlamalı-sirkülasyon buharlaştırıcının
şeması verilmiştir.
Çalkalamalı-Film Buharlaştırıcı: Bir buharlaştırıcıda ısı
transferine karşı direnç, sıvının bulunduğu taraftadır. Bu direnci azaltmanın
bir yolu, özellikle viskoz sıvılarla çalışıldığında, sıvı filmin Şekil-3'te
gösterilen evaporatörde olduğu gibi, mekanik olarak çalkalanmasıdır. Cihaz
modifiye bir aşağı akışlı (düşen ‘falling’-film) buharlaştırıcıdır; dahili bir
karıştırıcısı vardır. Besleme ceketli kısmın üstünden girer, çalkalayıcının
dikey bıçakları tarafından ince, türbülanslı film halinde yayılır; konsentrat
dipten çıkar. Buhar, buharlaştırma bölgesinden yükselerek bir separatöre
(ceketsiz) girer. Separatörde (ayırıcı) karıştırıcı bıçaklar, sürüklenmiş
sıvıyı hareketsiz dikey plakalara karşı fırlatır. Damlacıklar bu plakalar
üzerinde birleşir ve buharlaştırma bölümüne geri döner. Sıvı içermeyen buhar,
ünitenin en üstünden dışarı çıkar.
Çalkalamalı-film buharlaştırıcının en önemli avantajı,
viskoz sıvılarla yüksek ısı transfer hızları verme özelliğidir. Ürün,
buharlaşma sıcaklığında 1000 P kadar yüksek bir viskoziteye sahip olabilir.
Dezavantajları yüksek maliyetlidir.
2.
BORULU BUHARLAŞTIRICILARIN PERFORMANSI
Steam ile ısıtılan borulu evaporatörün performansının
başlıca ölçütleri kapasite ve ekonomidir. ‘Kapasite’, saatte buharlaştırılan kg
su sayısı, ‘ekonomi’ üniteye beslenen kilogram steam başına kilogram buharlaşan
sayısı olarak tanımlanır. Tek-etkili bir buharlaştırıcıda, ekonomi hemen hemen
her zaman 1'den azdır, fakat çok etkili ekipmanlarda önemli derecede daha büyük
olabilir. Saatte kilogram başına steam tüketimi de önemlidir; bu değer
‘kapasite/ekonomi’ye eşittir.
Bir
buharlaştırıcının ısıtıcı yüzeydeki ısı transfer hızı q, üç faktöre dayanır:
q = U A DT (1)
A:
ısı transfer alanının yüzeyi, U: bileşik ısı transfer katsayısı, DT: sıcaklık düşmesidir.
Buharlaştırıcıya beslenen çözelti (besleme), buhar alanındaki mutlak basınca uygun kaynama sıcaklığında ise, ısıtma yüzeyleri boyunca transfer edilen ısının tümü buharlaşma için harcanır ve kapasite q ile orantılıdır. Besleme soğuk ise, kaynama noktasına kadar ısıya ihtiyaç olacağından kapasite değeri q düşer. Beslemenin kaynama noktasından daha yüksek sıcaklıkta olması halinde ise, beslemenin bir kısmı kendiliğinden buharlaşır (adyabatik dengeyle) ve kapasite q yükselir. Bu prosese ‘flash buharlaşma’ denir.
Kaynama-Noktası
Yükselmesi ve Dührings Kuralı: Sulu çözeltilerin buhar basıncı, aynı
sıcaklıktaki sudan daha azdır; dolayısıyla belirli bir basınç için çözeltilerin
kaynama noktası saf sudan daha yüksektir; kaynama noktasındaki artış, çözeltinin
kaynama noktası yükselmesi (BPE) olarak bilinir. BPE, seyreltik çözeltiler ve
organik kolloid çözeltiler için küçüktür, fakat inorganik tuzların konsantre
çözeltileri için 80 ° C (144 ° F) kadar büyük olabilir.
Kuvvetli çözeltiler için BPE en iyi Dühring'in kuralı olarak
bilinen ampirik bir kuraldan bulunur. Bu, belirli bir çözeltinin kaynama
noktasının, aynı basınçtaki saf suyun kaynama noktasının doğrusal bir
fonksiyonu olduğunu belirtir; buna göre, çözeltinin kaynama sıcaklığının, aynı
basınçtaki suyun kaynama sıcaklığına göre çizilen grafik düz bir doğru
şeklindedir. Farklı konsantrasyonlar için farklı doğrular elde edilir.
Geniş basınç aralıkları üzerinde, kural tam olarak değil,
fakat orta bir aralıkta, hatlar paralel olmasına rağmen, neredeyse düzdür.
Şekil-4, suda sodyum hidroksit çözeltileri için bir dizi Dühring dizisini
gösterir. Bu şeklin kullanımı bir örnekle açıklanabilir: Yüzde 25'lik bir
sodyum hidroksit çözeltisi üzerindeki basınç, suyun kaynadığı 180 0F
(82.2 0C) için olan basınca eşitse, x ekseninde 180 0F’ın
karşılığı olan yüzde 25'lik çözelti için y ekseninde çözeltinin kaynama noktası
okunur; 200 0F (93.3 0C). Bu çözelti için bu basınçtaki
BPE 20 0F'dir (11.1 0C).
Sıcaklık Düşmesinde Sıvı Kafası
(Yüksekliği) Ve Sürtünmenin Etkisi: Bir buharlaştırıcıdaki sıvını derinliği fark edilebilir seviyede
olduğunda, kaynama noktası (buhar boşluğundaki basınçta), sadece sıvı yüzey
tabakasının kaynama noktasına eşittir. Yüzeyden Z metre aşağıdaki bir sıvı
kütlesi ise, ‘buhar boşluğu basıncı + Z metre head (yükseklik)’ kadar bir
basınç altındadır; dolayısıyla kaynama noktası daha yüksektir. Buna ilaveten
sıvını hızı büyük olduğunda, tüplerdeki sürtünme kaybı sıvının ortalama
basıncında ilave bir artışa neden olur. Bir buharlaştırıcıda, bu nedenle,
tüplerdeki sıvının ortalama kaynama noktası, buhar boşluğundaki basıncın
karşılığı olan değerden daha büyüktür. Kaynama noktasındaki bu artış, steam ve
sıvı arasındaki ortalama sıcaklık düşmesini azaltır ve kapasiteyi düşürür.
Bir
buharlaştırıcıdaki sıcaklıkların tabandan-tüp boyunca olan mesafeyle ilişkisi
Şekil-5’te gösterilmiştir. Diyagram, sıvının yukarı doğru aktığı uzun-tüp dikey
bir buharlaştırıcı için hazırlanmıştır. Steam buharlaştırıcıya, tüpleri saran
buhar ceketinin tepesinden girer ve aşağı doğru akar. Giren buhar biraz aşırı
ısıtılmış olabilir; Th. Aşırı ısı hemen bırakılır ve steam doygunluk
sıcaklığına düşer; Ts. Isıtma yüzeyinin büyük kısmı üzerinde bu
sıcaklık değişmez. Kondensat, steam boşluğundan ayrılmadan önce, hafifçe, Tc
sıcaklınağa kadar soğutulabilir.
Tüplerdeki
sıvının sıcaklık durumu, Şekil-5’te abc ve ab'c çizgileri ile gösterilmektedir.
Birincisi düşük hızlarda, yaklaşık 1 m/s ve ikincisi 3 m/s'nin üzerindeki yüksek
hızlarda geçerlidir; her iki hız da tüpün tabanından giren akışa dayanır.
Buharlaştırıcıya
giren beslemenin, buhar-boşluğu basıncında, sıvının kaynama sıcaklığı dolayında
olduğu varsayılıyor ve T ile gösteriliyor. Sonra, T sıcaklığında tüpe giren
sıvıya bir kez akış veya sirkülasyon uygulanabilir. Yüksek hızlarda tüpteki
akışkan tüpün sonuna kadar sıvı olarak kalır, son birkaç inçlik konumda bir
sıvı-buhar karışımına dönüşür (flash); maksimum sıvı sıcaklığı b’ noktasında,
tüpten hemen çıkışta geçekleşir.
Daha
düşük hızlarda sıvının sıvı-buhar oluşumu, tüpün merkezine yakın bir yerde
olur; sıcaklık maksimuma çıkar (b noktası). b noktası tüpü ikiye böler, kaynamanın
olmadığı alttaki bölüm ve kaynayan üstteki bölüm.
Hem
yüksek ve hem de düşük hızlarda buhar ve konsantre sıvı dengededir (buhar alanındaki
basınçta).
Sıvının
kaynama noktası yükselmesi (BPE) yeterli olduğunda, sıcaklığı T, saf suyun aynı
basınçtaki kaynama noktası T’ den daha büyüktür. T ve T’ arasındaki fark
BPE’dir.
BPE
için düzeltilmiş sıcaklık düşüşü, Ts-T dir. Hem kaynama noktası
yükselmesi hem de statik kafa (yükseklik) için düzeltmiş doğru sıcaklık düşüşü,
Ts ve değişken sıvı sıcaklığı arasındaki ortalama mesafe ile
tanımlanır.
Tüp
içindeki akışkanın basınç geçmişi, Şekil-6'da gösterilmiştir. Şekil 16.6'daki
eğrilerle gösterildiği gibi basınç değişimi, tüplerin alt yarısında yavaştır,
burada sıvı kaynamaz ve hız düşüktür; hızın yüksek olduğu kaynama bölgesinde
değişim daha hızlıdır.
Isı Transfer Katsayıları: Denklem (1) ile gösterildiği gibi,
ısı akısı ve buharlaştırıcı kapasitesi, hem sıcaklık düşmesinden hem de genel
ısı transfer katsayısındaki değişikliklerden etkilenir. Sıcaklık düşüşü, steam
ve kaynayan sıvının özellikleriyle sabitlenir; hidrostatik kafanın etkisi
hariç, buharlaştırıcının konstrüksiyonundan etkilenmez. Oysa genel (bileşik)
katsayı buharlaştırıcının dizaynı ve çalışma metodundan etkilenir.
Steam ve kaynayan sıvı arasındaki ısı transferine bileşik direnç,
beş bireysel direncin toplamıdır: steam-film direnci, tüplerin içinde ve
dışındaki birikinti direnci, tüp-duvar direnci ve kaynayan sıvıdan gelen
direnç. Bileşik katsayı, bileşik direncin tersidir. Buharlaştırıcıların çoğunda
yoğunlaşan buharın kirletme faktörü ve tüp duvarı direnci çok düşüktür;
genellikle hesaplamalarda ihmal edilir. Çalkalamalı-film buharlaştırıcıda tüp
duvarı oldukça kalındır, dolayısıyla toplam dirençteki payı fazladır.
Steam-Film
Katsayıları:
Steamr-film katsayısı karakteristik olarak yüksektir; hatta kondensasyon filmsi
olduğunda bile. Kondensasyonun damla damla olması için bazen promoterler
(düzenleyici) ilave edilse bile katsayı hala yüksek olur. Yoğunlaşamayan gaz
bulunması steam-film katsayısını önemli derecede azalttır.
Sıvı-Tarafı Katsayıları: Sıvı tarafı katsayısı, ısıtılmış
yüzey üzerindeki sıvı hızına bağlıdır. Buharlaştırıcıların çoğunda ve özellikle
viskoz malzemelerle çalışanlarda, sıvı tarafın direnci, kaynayan sıvısıya ısı
transfer hızını (bileşik) kontrol eder. Doğal-sirkülasyonlu buharlaştırıcılarda
seyreltik sıvı çözeltiler için sıvı-tarafı katsayısı 1500-3000 W/m2.0C
(300-600 Btu/ft2.sa.0F)’dır. Zorlamalı-sirkülasyon yüksek
sıvı-tarafı katsayıları verir.
Katsayılar
|
Bileşik (tüm) katsayı, U |
|
Tip |
W/m2.0C |
Btu/ft2.sa.0F |
Uzun-tüp dikey buharlaştırıcılar |
|
|
Doğal sirkülasyon |
1000-2500 |
200-500 |
Zorlamalı (forced) sirkülasyon |
2000-5000 |
400-1000 |
Çalkalamalı-film
buharlaştırıcı, Newtonian sıvı,
|
|
|
Bileşik Veya Genel (Overall) Katsayılar: Bir buharlaştırıcıda yüksek
bireysel katsayıların ölçülmesi zor olduğundan deneysel sonuçlar genellikle
‘overall katsayılar’ ifadesiyle verilir. bunlar, kaynama-noktası yükselmesi
için düzeltilmiş net sıcaklık düşüşüne dayanır. Bileşik katsayı, elbette,
bireysel katsayıları etkileyen aynı faktörlerden etkilenir; fakat bir direnç
(örneğin, sıvı filmi) kontrol ediyorsa, diğer dirençlerdeki büyük
değişikliklerin genel katsayı üzerinde neredeyse hiçbir etkisi yoktur. Çeşitli
tiplerde buharlaştırıcılar için tipik bileşik dirençler yukarıdaki tabloda
toplanmıştır.
Tek Etkili Buharlaştırıcı İçin Enthalpy Dengeleri: Tek etkili bir buharlaştırıcıda, steam
yoğunlaşmasının gizli ısısı, kaynayan bir çözeltiden suyu buharlaştırmak için
bir ısıtma yüzeyine transfer edilir. İki entalpi dengesi gereklidir, biri steam
için, diğeri ise buhar veya sıvı tarafı içindir.
Şekil-7’de şematik olarak
dikey-tüplü, tek-etkili bir buharlaştırıcı görülmektedir. Steam akışının ve
yoğunlaştıncının hızı m.s, ince sıvı veya beslemenin m.f
ve kalın sıvının m. dir. Kondensere buhar akış hızı, sıvıdan katı
çökeltisi olmadığı varsayılarak, m.f – m olur.
Ts, steam yoğunlaşma sıcaklığı, T buharlaştırıcının içindeki sıvının
kaynama sıcaklığı ve Tf, beslemenin sıcaklığı olsun.
Sızıntı
olmadığı, kondens olmayanlar ve buharlaştırıcıdan ısı kayıplarının ihmal
edilebilir olduğu kabul ediliyor. Steam kasasına giren steam aşırı ısınmış
olabilir ve kasayı terk eden kondensat genellikle kaynama noktasının altındadır
(soğuk). Hem aşırı ısınma (steam) ve hem de kondensatın soğukluğu oldukça
düşüktür ve entalpi dengesi hesaplamalarında dikkate alınmayabilir.
Bu
kabuller altında steam ve kondensatın entalpileri arasındaki fark, steam kondensasyon
gizli ısısıdır, ls.
Steam
tarafı için entalpi dengesi,
qs = m•s (Hs –
Hc) = m•s ls (2)
qs = steamden ısıtılan yüzeye ısı transfer hızı, Hs =
steam spesifik entalpisi, Hc = kondensatın spesifik entalpisi, q =
steam akış hızı, ls = steam kondensasyon gizli ısısı
Sıvı
tarafı için entalpi dengesi,
q = (m•f – m•)
Hv – m•f Hf + m• H (3)
q = ısıtılan yüzeyden sıvıya ısı transfer hızı, Hv =
buharın spesifik entalpisi, Hf = ince sıvının spesifik entalpisi, H = kalın sıvının spesifik entalpisi
Isı
kayıpları olmadığında, steamden tüplere ısı transferi tüplerden sıvıya ısı transferine
eşittir, qs =q. Bu durumda,
q = m•s ls = (m•f - m•) Hv - m•f Hf + m• H (4)
Sıvı
tarafı entalpileri Hv, Hf ve H, konsantre edilen
çözeltinin özelliklerine bağlıdır.
Seyrelme Isısı İhmal Edilebilir
Olduğunda Entalpi Dengesi:
Seyrelme ısısının ihmal edilebildiği çözeltilerde tek-etkili bir
buharlaştırıcıda entalpi dengeleri, çözeltinin spesifik ısısı ve sıcaklığından
hesaplanabilir. Sıvı taraftaki ısı transfer hızı q, qf yi de kapsar.
İnce sıvıya transfer edilen ısı sıcaklığını Tf den kaynama sıcaklığı T değerine değiştirir,
ve buharlaşma ısısı qv dir.
q = qf + qv (5)
İnce
sıvının spesifik ısısının Tf - T aralığında sabit olduğu kabul
edilirse,
qf = m•f cpf (T – Tf) (6)
qv = (m•f – m•) lv (7)
cpf = ince sıvını spesifik ısısı, lv = kalın sıvıdan
buharlaşma gizli ısısı
Kalın
sıvının kaynama noktası yükselmesi ihmal edilebilirse (önemsizse), suyun
buharlaşma gizli ısısı (buhar boşluğu basıncında) lv = l . Kaynama noktası yükselmesi hissedilebilir seviyede olduğunda,
çözeltiyi terk eden buhar, kaynama noktası yükselmesine eşit derecede aşırı
ısınmıştır ve lv , l dan biraz farklı olur.
Tek-etkili
bir buharlaştırıcıda seyrelme ısısı önemsiz olduğunda entalpi dengesi (Denklem
-6, 7, 5 kullanılarak):
q = m•f cpf (T – Tf) + (m•f – m•) lv (8)
Seyrelme Isısıyla Entalpi Dengesi;
Enthalpi-Konsantrasyon Diyagramı: Sıvının seyrelme ısısı ihmal edilmek için çok büyükse, Denklem-4
teki Hf ve H için değerleri için bir entalpi konsantrasyon diyagramı
kullanılır. Entalpi-konsantrasyon diyagramında entalpini (Btu/lb çözelti veya
joule/g çözelti), konsantrasyona (solutun ağırlık % si veya kütle fraksiyonu)
karşı grafiği çizilir. diyagramdaki izotermeler entalpiyi, sabit sıcaklıkta
konsantrasyonun fonksiyonu olarak gösterir. Şekil-8, sodyum hidroksitin sulu
çözeltileri için hazırlanmış bir entalpi konsantrasyon diyagramıdır.
Konsantrasyonlar sodyum hidroksitin kütle fraksiyonu, sıcaklık 0F
ve entalpiler Btu/lb (çözelti) olarak alınmıştır.
ÖRNEK-1: Tek-etkili bir buharlaştırıcıyla,
%20’lik sulu sodyum hidroksit çözeltisi 20 000lb/sa (9070 kg/sa)
buharlaştırılarak %50’lik çözelti elde edilmektedir. Steam gösterge basıncı 20
lbf/in2 (1.7 atm), buhar boşluğundaki mutlak basınç 100
mmHg (1.93 lbf/in2). Bileşik katsayı 250 Btu/ft2.sa.0F
olarak kabul ediliyor. Harcanan steam miktarı? ekonomi? gerekli ısıtma yüzeyi?
ne olmalıdır?
Çözüm: buharlaşan su miktarı madde
dengesinden bulunur. Beslemede her lb katı için 80/20 = 4 lb su vardır. Kalın
sıvı her lb katı için 50/50 = 1 lb su içerir. Buharlaşan miktar her lb katı
için 4 – 1 = 3 lb su veya, 3 x 20 000 = 12 000 lb/sa
Kalın
sıvının akış hızı m•: 20 000 – 12 000 = 8000 lb/sa (3630 kg/sa)
Harcanan steam: Sodyum hidroksitin kuvvetli
çözeltisinin seyrelme ısısı ihmal edilemeyeceğinden ısı transfer hızı Denklem
(4) ten ve Şekil-8’den bulunur. %50’lik çözeltinin 100 mm Hg basıncındaki
buharlaşma sıcaklığı aşağıdaki gibi bulunur.
Suyun 100 mm basınçtaki kaynama noktası = 124 0F
(tablolardan)
Çözeltinin kaynama noktası = 197 0F (Şekil-4)
Kaynama noktası yükselmesi = 197 – 124 = 73 0F
Besleme
ve kalın sıvının entalpileri Şekil-8’den bulunur.
Besleme, %20 katı içerir, 100 0F: Hf = 55 Btu/lb
Kalın sıvı, %50 katı içerir, 197 0F: H = 221 Btu/lb
Buharlaştırıcıyı
terk eden buharın entalpisi buhar tablolarından bulunur. Aşırı ısınmış suyun
197 0F’daki entalpisi 1.93 lbf/in2, 1149
Btu/lb; Denklem (4)teki Hv dir.
Steam
buharlaşma ısısı ls , 20 lbf/in2
gösterge basıncında, 7939 Btu/lb (tablolardan)
Isı
transfer hızı ve steam tüketimi Denklem (4) ten bulunabilir:
q = (20 000 – 8000) (1149) + 8000 x 221 – 20 000 x 55 = 14 456 000
Btu/sa
m•s = 14 456 000 /
939 = 15 400 lb/sa (6990 kg/sa)
Ekonomi: Ekonomi = 12 000 / 15 400 = 0.78
Isıtma yüzeyi: Steam kondensasyon sıcaklığı 259 0F
dır; gerekli ısıtma alanı,
Buharın
entalpisi Hv, buhar boşluğundaki basınçta aşırı ısınmış buhara değil
de, doygun buhara dayansaydı ısı transfer hızı 14 036 000 Btu/sa (4115.7kW),
ısıtma alanı 906 ft2 (84.2 m2) olacaktı. Yaklaşımla
yapılan hata sadece %3 kadardır.
Çok Etkili Buharlaştırıcılar: Şekil-9’da üç uzun-tüp doğal
sirkülasyonlu buharlaştırıcı, bir üç-etkili sitem oluşturacak şekilde birbirine
bağlanmıştır. Bağlantılar, bir etkiden çıkan buharın bir sonraki için ısıtma
ortamı olacak şekilde yapılmıştır. Serinin üçüncü etkisinde bir kondenser ve
hava ejektörüyle vakum bağlantısı bulunur ve sistemden yoğunlaşamayanlar
çekilir.
Birinci-etki
ünitesinde ham steam beslenir; buhar boşluğundaki basınç en yüksektir. Üçüncü
(son)-etkide buhar boşluğundaki basınç minimumdur. Böylelikle steam ve
kondenser arasındaki basınç farkı çoklu (multiple)-sistemde iki veya daha fazla
etkiye yayılır. Her bir etkideki basınç, bir öncekinden daha düşük ve bir
sonrakinde daha yüksektir.
Her
etki kendi içinde ‘tek-etkili buharlaştırıcı’ gibi davranır. Çok-etkili bir
sistemde her etki için, tek-etkili buharlaştırıcı için yapılan yorumlar
geçerlidir. Şekil-9'da görüldüğü gibi seyreltik besleme öncelikle ilk-etkiyi
girer, kısmen konsantre olur ve daha fazla konsatre olmak için ikinci-etkiye
geçer. Son konsantrasyon değerini kazanması, bu sistemde üçüncü-etkide gerçekleşir.
Birinci-etkide
ısıtıcı yüzeyin saatte ilettiği ısı miktarı,
q1 = A1 U1 DT1 (9)
İkinci-etkide
ısıtıcı yüzeyin saatte ilettiği ısı miktarı,
q2 = A2 U2
DT2 (10)
q1 ve q2 hemen hemen eşit olduğundan,
A1 U1 DT1 = A2 U2
DT2 (11)
Ve aynı nedenle,
A1 U1 DT1 = A2 U2
DT2 = A3 U3
DT3 (12)
Pratikte
çok etkili bir buharlaştırıcının tüm etkilerinde ısıtma alanları eşittir. Bu
nedenle q1 = q2 = q3 olduğundan, Denklem (12)
den,
U1 DT1
= U2 DT2
= U3 DT3
= q/A (13)
Bu
ifadeye göre, çok-etkili bir buharlaştırıcıda sıcaklık düşmeleri ısı transfer
katsayılarıyla ters orantılıdır.
[q:
ısı transfer hızı (W veya Btu/sa), A: ısı transfer yüzey alanı (m2
veya ft2), U: overall ısı transfer katsayısı (W/m2.0C
veya Btu/ft2.sa.0F), DT = sıcaklık düşmesi (0C veya 0F).]
ÖRNEK-2: Bir üç-etkili buharlaştırıcıda bir
sıvı kondens ediliyor (yoğunlaştırılıyor); kaynama noktasında hissedilebilir
bir yükselme gözlenmiyor. Birinci etkideki steam sıcaklığı 108 0C,
son etkideki çözeltinin kaynama noktası 52 0C’dir. Overall ısı
transfer katsayıları (W/m2.0C) birinci etkide 2500,
ikinci etkide 2000 ve üçüncü etkide 1000 dir. Birinci ve ikinci etkilerde sıvı
kaç derecede kaynar?
Çözüm: Toplam sıcaklık düşmesi 108 – 52 =
56 0C’dir. Denklem (13) te görüldüğü gibi, etkilerdeki sıcaklık
düşmeleri yaklaşık olarak, ısı transfer katsayılarıyla ters orantılıdır. Buna
göre DT1,
Aynı
şekilde DT2 = 14.7 0C
ve DT3 = 29.5 0C
bulunur. Buna göre,
Birinci etkide kaynama noktası: 108 – 11.8 =
96.2 0C
İkinci etkide kaynama noktası: 96.2 – 14.7 =
81.5 0C
Besleme Metotları: Çok-etkili bir buharlaştırıcıya
klasik besleme metodu, Şekil-10a’da görüldüğü gibi, ince sıvıyı birinci etki
içine pompalamak ve sırayla diğer etkilere göndermektir; buna ‘ileri (forward)
besleme’ denir. Sıvının konsantrasyonu birinci etkiden sonuncuya kadar artar.
Diğer genel bir metot ‘geri (backward) besleme’dir; bu metotta belemeye son
etkiden başlanır; peşpeşe diğer etkilere pompalanarak birinci etkiye gönderilir
(Şekil-10b).
Bazan
başka besleme şekilleri de kullanılır. ‘Karışık besleme’de seyreltik sıvı bir
ara-etkiden verilir, serinin sonuna ileri-beslemeyle akar ve son konsantrasyona
ulaşması için geri pompalanarak ilk-etkiye gönderilir; Şekil-10c.
Kristalizasyon buharlaştırıcılarda (bunlarda kristal bulamaç ve ana sıvı elde
edilir), ‘paralel besleme’ denilen yöntem uygulanır; besleme her etkiye
doğrudan verilir, bir etkiden diğerine geçişler yoktur (Şekil-10d).
Çok-Etkili Buharlaştırıcılarda
Kapaste: Çok-etkili
bir buharlaştırıcının toplam kapasitesi, tek-etkili bir buharlaştırıcıdan
genellikle daha büyük değildir.
Isıtma
yükü ve seyrelme ısısı ihmal edilirse bir buharlaştırıcının kapasitesi, ısı
transfer hızıyla doğru orantılıdır. Şekil-9’da görülen üç etkide transfer
edilen ısılar,
q1 = U1 A1 DT1 q2 = U2 A2
DT2 q3 = U3 A3
DT3 (14)
Toplam
kapasite, toplam ısı transfer hızı qT ile orantılıdır.
qT = q1 + q2 + q3 = U1
A1 DT1
+ U2 A2 DT2 + U3 A3 DT3 (15)
Her
etkide yüzey alanının A m2 olduğu kabul edildiğinde ve bileşik
katsayı U da her etkide aynı olduğunda, Denklem (15) aşağıdaki gibi
yazılabilir.
qT = U A (DT1 + DT2
+ DT3 = U A DT (16)
DT,
ilk-etkideki steam ve son etkideki buhar arasındaki toplam sıcaklık düşmesidir.
Yüzey
alanı A olan tek etkili bir buharlaştırıcının aynı toplam sıcaklık düşüşüyle
çalıştığı varsayılsın. Eğer bileşik katsayı, üç etkili buharlaştırıcının her
etkisindekiyle aynı ise, tek etkideki ısı transfer hızı,
qT = U A DT
eşitliğiyle
verilebilir; bu, çok etkili buharlaştırıcı için olan eşitlikle aynıdır.
Sıvı Yüksekliği (head) ve
Kaynama-Noktası Yükselmesi: Sıvı head ve kaynama noktası yükselmesi, çok-etkili bir
buharlaştırıcının kapasitesini, tek-etkiliden bile fazla etkiler. Sıvı
yüksekliğinin neden olduğu kapasitedeki düşüşü kantitatif olarak bulunamaz;
çok-ekili bir buharlaştırıcının her etkisinde sıcaklık düşmesini azaltır.
Kaynama noktası yükselmesinde de benzeri bir durum gözlenir.
Çok
etkili buharlaştırıcı kapasitesine sıcaklı düşmesinin etkisi Şekil-11’de görülmektedir.
Şekildeki üç diyagram tek-etkili, çift-etkili ve üç-etkili bir buharlaştırıcıdaki
sıcaklık düşüşlerini tanımlar. her üçündeki terminal koşullar aynıdır; birinci
etkideki steam basıncı ve son etkiden çıkan buharın doygunluk sıcaklığı, üç buharlaştırıcıda
da aynıdır.
ÖRNEK-3: Üç-etkili zorlamalı-sirkülasyonlu
bir buharlaştırıcıya, 180 0F’da (82.2 0C) 60 000 lb/sa
(27.215 kg/sa) hızla %10’luk kostik soda beslenmekledir. Konsantre edilmiş sıvı
%50’lik NaOH’dir. Kullanılan doygun steam 50 lbf/in2
(3.43 atm), üçüncü etkiden yoğunlaşan buharın sıcaklığı 100 0F’dır
(37.8 0C). Besleme sırası II, III, I olarak belirlenmiştir. Işıma
(radyasyon) ve kondensatın aşırı soğuması ihmal ediliyor. Kaynama noktası
yükselmesi için düzeltilmiş tahmini overall (bileşik) katsayılar aşağıda
verilmiştir.
|
Bileşik (tüm) katsayı |
|
Etki |
Btu/ft2.sa.0F |
W/m2.0C |
I |
700 |
3970 |
II |
1000 |
5680 |
III |
800 |
4540 |
(a)
Herbirinde gereki olan ısıtma yüzeyi (yüzeylerin eşit olduğu kabul ediliyor) ne
olmalıdır? (b) Steam tüketimi ne kadardır? (c) Steam ekonomisi nedir?
Çözüm: Toplam buharlaşma hızı, katıların
buharlaştırıcıya kayıp olmadan gittiği kabul edilerek, tüm madde dengesinden
hesaplanır:
|
Akış hızı, lb/sa |
||
Malzeme |
Toplam |
Katı |
Su |
Besleme çözeltisi |
60 000 |
6000 |
54 000 |
Kalın sıvı |
12 000 |
6000 |
6000 |
Buharlaştırılan su |
48 000 |
|
48 000 |
Akış |
Sıcaklık,
|
*Doyg. sıcaklığı |
**Konsant-rasyon |
Entalpi, Btu/lb |
Akma hızı, lb/sa |
Steam |
281 |
281 |
|
1174 |
19370 |
Besleme, I’e |
113 |
|
0.228 |
68 |
26300 |
Buhar, I’den |
245 |
170 |
|
1170 |
14300 |
Kondensat, I’den |
281 |
|
|
249 |
19300 |
Kalın sıvı, I’den |
246 |
|
0.50 |
249 |
12000 |
Ham besleme, II’ye |
180 |
|
0.10 |
135 |
60000 |
Buhar, II’den |
149 |
142 |
|
1126 |
16340 |
Sıvı, II’den |
149 |
|
0.137 |
101 |
43660 |
Kondensat, II’den |
170 |
|
|
138 |
14300 |
Buhar, III’den |
114 |
100 |
|
1111 |
17360 |
Kondensat, III’den |
142 |
|
|
110 |
15340 |
*Doygunluk sıcaklığı, 0F; **Konsantrasyon, ağırlık
fraksiyonu
4. BUHAR REKOMPRESYON (YENİDEN-SIKIŞTIRMA)
Kaynayan bir çözeltiden çıkan buhardaki enerji, istenen yönde ısı transferi için bir sıcaklık düşüşü olması koşuluyla daha fazla suyu buharlaştırmak için kullanılabilir. Çok etkili bir buharlaştırıcıda, bu sıcaklık düşüşü, düşük mutlak basınçların kullanılması yoluyla bir dizi buharlaştırıcıda çözeltinin kaynama noktasını kademeli olarak düşürmek suretiyle oluşturulur. İstenilen itici güç, çıkan buharın basıncını (ve dolayısıyla, yoğunlaşma sıcaklığını) mekanik veya termal rekompresyonla arttırmak suretiyle de elde edilebilir. Sıkıştırılmış buhar daha sonra buharlaştırıcının steam kasasında yoğunlaştırılır.
Mekanik Rekompresyon: Mekanik buhar rekompresyonun
prensibi Şekil-12’de görülmektedir. Soğuk besleme, hemen hemen kaynama
noktasına kadar ısıtılır ve bir ısıtıcıya pompalanır. Açığa çıkan buhar
yoğunlaştırılmaz, biraz daha yüksek bir basınca sıkıştırılarak (kompresörle)
‘steam’ haline döner; bu, ısıtıcıya beslenir. Sıkıştırılan buharın doygunluk
sıcaklığı, beslemenin kaynama noktasından daha yüksek olduğundan buhardan
çözeltiye ısı akar, daha fazla buhar yaratılır. Az miktarda takviye buhara
gerek olabilir. Tipik bir sistem için sıcaklık düşmesi 5 0C
kadardır. Böyle bir sistem için enerji kullanımı çok iyidir: enerji, kompresör
için gerekli gücün eşdeğeri steame bağlıdır, ekonomi 10-15 etkili bir
buharlaştırıcıya uyar. Mekanik rekompresyon buharlaştırmanın en önemli
uygulamaları çok seyreltik radyoaktif çözeltilerin konsantre edilmesi ve
distile su üretimidir.
Termal Rekompresyon: Bir termal rekompresyon sisteminde
buhar, bir jet ejektöründe yüksek basınçlı steam ile sıkıştırılır. İşlem,
çözeltinin kaynatılması için gerekli olandan daha fazla steam gerektirir: fazla
steam havaya verilir (vent) veya yoğunlaştırılırr. Steamin çözeltiden buhara
hareket oranı buharlaşma basıncına bağlıdır; birçok düşük-sıcaklık işlemi için,
8-10 atm basınçtaki steam için gerekli ‘steam/buharlaşan su kütlesi’ oranı
yaklaşık 0,5 civarındadır.
Steam
jetleri, büyük hacimlerde düşük-yoğunluklu buhar işleyebileceğinden, termal
rekompresyon, vakum buharlaştırmaya mekanikten daha uygundur. Jetler, blower ve
kompresörlere göre daha ucuz ve daha sağlamdır. Termal rekompresyonun başlıca
dezavantajları, jetin düşük verimi ve sistemde değişen çalışma koşullarına
yönelik esnekliğin olmamasıdır.
9 Şubat 2021
GERİ (proje çalışmaları)