Brewster Açısı (Brewster's angle)

Brewster açısı (polarizasyon açısı olarak da bilinir.) belirli bir polarizasyona sahip ışığın transparan bir dielektrik yüzeyden mükemmel şekilde geçip hiç yansımadığı geliş açısıdır. Bu açıda ‘polarize olmamış’ bir ışık gelirse, yüzeyden yansıyan bu ışık polarizedir. Bu özel geliş açısına İskoç fizikçi Sir David Brewster' ın (1781-1868) ismi verilmiştir.

Yansıyan ve kırılan ışık arasındaki açı 90° olduğunda yansıyan ışığın, elektrik alan vektörünün sadece yansıma düzlemine paralel bileşeni vardır. Bu bileşen güçlü bir yansıma oluşturur; yansıyan ışık yansıma düzlemine paralel doğrultuda çizgisel polarizedir. Bu durumdaki gelme açısına Brewster açısı (θB) denir.

Brewster açısıyla bir yüzey üzerine gelen ışığın polarizasyonu; θB: Brewster açısı

Işık kırıcılık indisi farklı iki ortam arasında bir sınırla karşılaştığı zaman, bir kısmı şekilde gösterildiği gibi genellikle yansır. Yansıyan ışığın oranı gelen ışığın polarizasyonuna ve geliş açısına bağlıdır ve Fresnel denklemleri ile açıklanır.

Fresnel denklemleri, p polarizasyonuna sahip (elektrik alan gelen ışın ve yüzey normali ile aynı düzlem üzerinde polarize olduğunda) ışıkların eğer geliş açıları şu şekilde ise yansımayacaklarını öngörür:
                    n2
θB = arctan (¾ )
                    n1
n1 ve n2 iki ortamın kırıcılık indisidir. Bu denklem Brewster yasası olarak bilinir ve bu yasayla tanımlanan açı Brewster açısıdır.

Bu duruma ait fiziksel mekanizma, p polarize ışığa tepki veren ortam içindeki elektrik dipollerin hareket tarzıyla niteliksel olarak anlaşılabilir. Yüzeye gelen ışığın absorplandıktan sonra iki ortam arasındaki arayüzeyde titreşen elektrik dipoller tarafından tekrar yayılması olarak hayal düşünülebilir. Serbestçe yayılan ışığın polarizasyonu her zaman hareket yönüne diktir.

İletilen (kırılan) ışığı üreten dipoller ışığın polarize olduğu yönde titreşirler ve titreşen dipoller ayrıca yansıyan ışığı da oluşturur. Ancak, dipoller dipol momenti yönünde enerji yaymazlar. Sonuç olarak, eğer kırılan ışık ışık yansıdıktan sonra gitmesi gereken yöne dik ise, dipoller yansıyan ışık yaratamazlar.

Temel geometri ile bu durum şu şekilde gösterilebilir:
θ1 + θ2 = 900
θ1 yansıma (veya geliş) açısı ve θ2 kırılma açısıdır. Snell yasasını kullanarak,
n1 sin(θ1) = n2 sin (θ2)
Hiçbir ışığın yansımadığı geliş açısı θ1 = θB hesaplanabilir:
n1 sin(θB) = n2 sin (900 – θB) = n2 cos(θB)
θB için çözüm yapılırsa:
                    n2
θB = arctan (¾ )
                    n1
Hava (n1 ≈ 1) içerisindeki cam (n2 ≈ 1.5) ortamında, görünen ışık için Brewster açısı yaklaşık olarak 560 iken, hava-su arayüzeyinde (n2 ≈ 1.33), yaklaşık olarak 530 'dir. Verilen ortamın kırıcılık indisi ışığın dalga boyuna göre değiştiğinden, Brewster açısı da dalgaboyu ile değişir.


https://tr.wikipedia.org/wiki/Brewster_a%C3%A7%C4%B1s%C4%B1

21 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (fotonik)