Bozonik sicim teorisi (bosonic string theory)

Bozonik sicim teorisi, 1960'ların sonlarında geliştirilen sicim teorisinin orijinal versiyonudur. Spektrumunda sadece bozonlar bulunduğundan ‘bozonik sicim teorisi’ olarak adlandırılmıştır.

1980'lerde, sicim teorisi kapsamında süpersimetri keşfedildi ve sicim teorisinin süpersicim teorisi (veya, süpersimetrik sicim teorisi) adı verilen yeni bir versiyonu gerçek odak haline geldi. Yine de, bozonik sicim teorisi, pertürbatif sicim teorisinin birçok genel özelliğini anlamak için çok faydalı bir model olmaya devam ediyor. Süpersicimlerin birçok teorik zorluğu, aslında bozonik sicimler içeriğinde bulunabilir.

Bozonik sicim tipleri

Açık sicimlere izin verilip verilmediğine ve sicimlerin belirli bir yönelime sahip olup olmadığına bağlı olarak dört olası bozonik sicim teorisi vardır (açık sicimler teorisi kapalı sicimleri de kapsar). Açık sicimler, uç noktaları tüm uzay-zamanı dolduran bir D25-brane‘ya sabitlenmiş olarak düşünülebilir. Sicimin belirli bir yönlendirmesi, yalnızca yönlendirilebilir worldsheet’e (iki-boyutlu manifold) karşılık gelen etkileşime izin verildiği anlamına gelir (örneğin, iki sicim yalnızca eşit yönlendirmeyle birleştirilebilir).

Dört olası teorinin spektrumunun bir taslağı aşağıdaki gibidir. 

Bozonik sicim teorisi

Pozitif olmayan M2 durumları

Açık ve lapalı, yönlendirilmiş

takyon, graviton, dilaton, kütlesiz antisimetrik tensör

Açık ve lapalı, yönlendirilmemiş

takyon, graviton, dilaton

Kapalı, yönlendirilmiş

takyon, graviton, dilaton, antisimetrik tensör, U(1) vektör bozonu

Kapalı, yönlendirilmemiş

takyon, graviton, dilaton

Dört teorinin de negatif enerji takyonu (M2 = -1/a') ve kütlesiz bir gravitonu vardır.

(a) Bozonik Sicim Teorisinin gerilimsiz köşeleri (https://arxiv.org/pdf/2105.09682.pdf), (b) a' → µ  limiti veya Gross-Mende limiti ile kantitatiflik arasındaki sıranın belirsizliğini gösteren diyagram (https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/JHEP11(2016)036.pdf)


19 Aralık 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (birleşik alan teorik ve kuantum-mekanik)
GERİ (sicim teoerisi)