Bose-Einstein Korelasyonları (Bose–Einstein correlations)

Fizikte Bose-Einstein korelasyonları (ilişkieri), özdeş bozonlar arasındaki korelasyonlardır; astronomide, optikte, partikül ve nükleer fizikte önemli uygulamaları vardır.

ATLAS deneyinden Bose – Einstein korelasyon parametreleri

Hadronik etkileşimin uzay-zaman resmini incelemenin yollarından biri, momentumları birbirine yakın olan iki özdeş partikül arasındaki ilişkileri ölçmektir. İki değişken p1 ve p2 için bir korelasyon fonksiyonunun genel tanımı şu şekilde yazılabilir:

      

P(p1, p2): p1 ve p2 momentumlu partikülleri gözlemleme olasılığıdır.

Faz uzayında 4-momentmlu(*) p1 ve p2 ile son durum partikülleri arasındaki yakınlık Q2 = (p1 – p2)2 ile ölçülebilir. Bose–Einstein ilişkisi, düşük Q değerlerinde (Q ~ 300 MeV) bir artış olarak gözlenir. İlişkiiyi kaldırmak için ölçülen Q-spektrumları Bose–Einstein ilişkisiz referans olanlarla karşılaştırılabilir. ((*)Özel görelilikte dört-momentum, klasik üç boyutlu momentumun dört boyutlu uzay-zamana genelleştirilmesidir.)

Oran:

       

R(Q) = F(rQ) + a + bQ

F(rQ), < r > efektif boyutlu emisyon bölgesinin uzaysal dağılımının Fourier dönüşümüdür.

Lineer eksponent: F(rQ) = C eksp(–reQ) veya,

Gaussian eksponent: F(rQ) = C eksp(–rg2Q2)

Aynı < r > değeri için, bu iki durum arasında oldukça basit bir ilişki vardır:

re = p1/2 rg.

ATLAS, 2.76 ve 7 TeV ışın enerjili ile düşük yoğunluklu LHC çalışmalarında çok-partiküllü üretim örneklerini toplamıştır. Çarpışma sayısı ışın geçişi başına ~1'dir. Partikül radyasyon bölgesinin boyutu, gözlemlenen Bose – Einstein korelasyonundan belirlenmiştir (Şekil).


ATLAS deneylerinden Bose – Einstein korelasyon parametreleri; (a) 2,76 TeV verileri için ölçülen R(Q) değeleri, (b) yarıçapı r = < r > çokluğun bir fonksiyonu olarak radyasyon bölgesi.

 

https://www.researchgate.net/publication/301285121_EXPERIMENT_ATLAS_AT_THE_LHC
https://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_correlations

23 Temmuz 2021

 

GERİ (albert einstein)