Bose-Einstein İstatistik (Bose–Einstein statistics)

Kuantum istatistiğinde Bose-Einstein (B-E) istatistiği, etkileşmeyen, ayırt edilemez partiküllerin bir koleksiyonunun termodinamik dengede, bir dizi uygun ayrık enerji durumunu işgal edebileceği iki olası yoldan birini tanımlar. Bose-Einstein istatistiğine uyan partiküllerin bir özelliği olan aynı durumdaki partiküllerin toplanması, lazer ışığının kohezif akışını ve süperakışkan helyumun sürtünmesiz sürünmesini açıklar.

Bu davranışın teorisi (1924–25), özdeş ve ayırt edilemez parçacıkların bir koleksiyonunun bu şekilde dağıtılabileceğini kabul eden Satyendra Nath Bose tarafından geliştirildi. Fikri daha sonra Albert Einstein benimsendi ve Bose ile işbirliği içinde genişletildi.

Bose-Einstein istatistiği sadece aynı durumun tek bir kullanımıyla sınırlı olmayan partiküller için geçerlidir; yani, Pauli dışlama ilkesi kısıtlamalarına uymayan partiküller. Bu tür partiküller tamsayı spin değerlerine sahiptir ve davranışlarını doğru bir şekilde tanımlayan istatistikten sonra bozonlar olarak adlandırılır. Ayrıca partiküller arasında önemli bir etkileşim olmamalıdır.


Üç istatistik için temel durumun ortalama doluluk oranının karşılaştırılması (n: partikül sayısı, ε: enerji, μ: kimyasal potansiyel, k: Boltzmann sabiti, T: mutlak sıcaklık)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_statistics

22 Temmuz 2021

 

GERİ (albert einstein)