Paleomagnetizma (paleomagnetism)

Paleomagnetizma, Dünya'nın magnetik alanının kaya, tortu veya arkeolojik malzemelerdeki kaydının incelenmesidir. Kayaçlardaki bazı mineraller, oluştuğu zaman, magnetik alanın yönünü ve yoğunluğunu kaydeder. Bu kayıt, Dünya'nın magnetik alanının geçmiş davranışları ve tektonik plakaların geçmiş yerleri hakkında bilgi sağlar. Volkanik ve tortul kaya dizilerinde (magnetostratigrafi) korunan jeomagnetik dönüşümlerin kaydı, jeokronolojik bir araç olarak kullanılan bir zaman ölçeği sağlar.

Paleomagnetizma büyük ölçüde kaya magnetizmasındaki yeni gelişmelere dayanır; bu da yeni magnetizma uygulamaları için temel oluşturur. Bunlar arasında biyomagnetizma, magnetik dökümalar (kayalarda ve topraklarda gerinim göstergesi olarak kullanılır) ve çevresel magnetizma bulunur.

Paleomagnetizma bir dizi skalada incelenir:
·         Seküler varyasyon (değişim) çalışmaları, Dünya'nın magnetik alanının yönündeki ve şiddetindeki küçük ölçekli değişiklikleri inceler. Magnetik kuzey kutbu Dünya'nın dönme eksenine göre sürekli değişiyor. Magnetizma bir vektördür ve bu nedenle magnetik alan değişimi, magnetik sapma, magnetik eğim ve paleo şiddet (yoğunluk) değerlerinin paleo yön ölçümlerinden oluşur.
·         Magnetostratigrafi, kayaların yaşını belirlemek için Dünya'nın kayalara kaydedilen magnetik alanın kutupsal tersine dönme geçmişini kullanır. Tersine çevirmeler Dünya tarihi boyunca düzensiz aralıklarla meydana gelmiştir. Bu ters dönüşlerin yaşı ve düzeni, deniz tabanı yayılma bölgelerinin incelenmesi ve volkanik kayaçların tarihlendirilmesinden bilinmektedir.
Kuzey Magnetik Kutbunun sürüklenmesi


https://en.wikipedia.org/wiki/Paleomagnetism

3 Ocak 2020


GERİ (jeofizik)