Wien Yerdeğiştirme Yasası (Wien's displacement law)

Fizikte Wien kayma (yerdeğiştirme) yasası siyah cisim radyasyonunda sıcaklık ile ışık dalga boyu arasındaki ilişkiyi veren bir fizik yasasıdır. Yasa adını, 1896 yılında geliştiren Alman bilim adamı Wilhelm Wien'den almıştır.

Yasaya göre, her cisim sıcaklığa bağlı olarak ışınım yapar. Işınım belli bir bant aralığındadır; maksimum olduğu noktadaki dalga boyu (lm) sıcaklık (T) ile ters orantılıdır.

Bir siyah cismin sıcaklığı yükseldiğinde tüm yayılan enerji de artar; radyasyon (ışın) eğrisinin piki, daha kısa dalga boylarına kayar. Maksimum, Planck radyasyon formülüne göre değerlendirildiğinde, tepe dalga boyu değeri ve sıcaklığın çarpımı sabittir.

lpik T = 2.898 x 10-3 m. K
T: sıcaklık (K), lm: dalgaboyu (m), b: Wien sabiti (»  2.9 x 10-3 m. K)

Bu ilişkiye Wien yer değiştirme (displacement) yasası denir. Yasa, yıldızlar gibi sıcak ışın saçan nesnelerin sıcaklıklarını belirlemek için ve sıcaklığı, çevre sıcaklığının çok üzerinde olan ışımalı bir objenin sıcaklığını belirlemek için kullanılır. Işınımın maksimum olduğu dalga boyunun sıcaklık ile kısalması, kızgın bir nesnenin sıcaklığı arttıkça farklı renklerde ışınım yapmasını da açıklar.

Wien ilişkisindeki radyasyon eğrisinin pikinin (zirvesinin), yalnızca şiddetin, dalga boyunun bir fonksiyonu olarak çizildiği durumda pik olduğu not edilmelidir. Yatay eksende frekans veya başka bir değişken kullanılırsa, tepe noktası farklı bir dalga boyunda olacaktır.

Çeşitli sıcaklıklar için ışınım bant şekli (sıcaklık arttıkça maksimum noktanın daha kısa dalga boyuna doğru kaydığı görülüyor)

Örnek: Sıcaklığı 55000K olan bir siyah cisimde ışınımın maksimum olduğu dalga boyu:
        2.90 10-3
lm = ¾¾¾¾  »  527 10-9 = 527 mm
           5500


Astronomide Wien yasası

Yıldızların yüzey sıcaklığı spektral analiz yöntemlerinin yeterince gelişmediği dönemde Wien yasası ile ölçülüyordu. Bunun için yıldız ışığı, biri mavi diğeri sarı ışığa duyarlı iki filtreden geçiriliyordu. Mavi ışık ile sarı ışığın oranı ışımanın maksimum olduğu dalga boyunu gösterdiğinden, bu dalga boyundan hareketle yıldız yüzeyinin sıcaklığı tahmin edilebiliyordu. Mavi ışığın şiddetinin fazla olması yıldız sıcaklığının yüksek, sarı ışığın şiddeti fazla olması da yıldız yüzey sıcaklığının düşük olduğu anlamına geliyordu.


https://en.wikipedia.org/wiki/Wien%27s_displacement_law
   
1 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (radyasyon)