Ohm Kanunu (Ohm's law)

Ohm kanunu, elektrik fiziğinin ilk kantitatif açıklamalarının en önemlilerinden biridir. Ohm, 1825 ve 1826 yıllarındaki direnç üzerine çalışmalarını 1827 yılında ‘The galvanic circuit investigated mathematically’de yayımlamiştır.

Ohm kanunu ampirik bir kanundur, çeşitli uzunluk ölçeklerinde gözlenmiş, çoğu malzemede akımın yaklaşık olarak elektrik alanı ile orantılı olduğunu gösteren birçok deneye dayanan bir genellemedir. Kanun şöyle der:

Bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki bir iletken üzerinden geçen akım, potansiyel farkıyla doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır.
I = V / R     V = I.R

I: akım (amper), V: referans alınan iki nokta arasındaki potansiyel farkı (volt) ve R: dirençtir (ohm, volt/amper). Bu kanun basit elektriksel devrelerdeki telden geçen akım ve gerilim miktarını açıklar.

Yukarıdaki formül elektrik/elektronik mühendisliği alanında oldukça sık kullanılan bir eşitliktir; gerilim, akım ve direncin birbirleriyle olan ilişkisini makroskopik seviyede inceler. Bu elemanlar çoğunlukla bir elektrik devresinde bulunur.

Fizikçiler Ohm kanununu genellikle şu formda kullanır:
J = s.E
J: akım yoğunluğu, (akım/birim alan), σ: öz iletkenlik (anisotropik maddelerde Tensör olabilir) ve E: elektrik alanıdır. (Bu eşitlik üç boyutlu her bir vektörün kullanılan biçimlerden biri değildir.)

Direnç içeren dört farklı cihazda I – V eğrileri: (a) ve (b)’deki dirençler Ohm kanununa uygun davranırken, (c) ve (d)’deki dirençler Ohm kanununa uymaz

Ohm yasası pasta çizelgesi

Ohm yasası matris tablosu


https://tr.wikipedia.org/wiki/Ohm_kanunu
https://www.electronics-tutorials.ws/dccircuits/dcp_2.html

19 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (elektromagnetizma)