Biyosemiyotik (biosemiotics)

Biyosemiyotik, biyolojik alanda dil öncesi (dilin gelişimi öncesi) anlam-oluşturmayı, biyolojik yorumlama süreçlerini, işaret ve kodların üretimini ve iletişim süreçlerini inceleyen bir göstergebilim ve biyoloji alanıdır.

Biyosemiyotikler, biyoloji ve göstergebilim bulgularını bütünleştirir ve yaşamın bilimsel görünümünde, semiyozun (anlam ve yorumlama dahil işaret süreci) içsel ve özgün özelliklerinden biri olduğu paradigmatik bir değişim önerir.

Biyosemiyotik terimi ilk olarak 1962'de Friedrich S. Rothschild tarafından kullanıldı, ancak Thomas Sebeok, Thure von Uexküll, Jesper Hoffmeyer ve diğerleri terimi ve alanı uyguladılar. Alan, genellikle teorik ve uygulamalı biyosemiyotik arasında bölünmüştür.

Biyosemiyotikten elde edilen bilgiler, insan-hayvan çalışmaları, insan-bitki çalışmaları ve sibersemiyotikler dahil olmak üzere, beşeri bilimlerde ve sosyal bilimlerde de benimsenmiştir.

Biyosemiyotik, yaşam alanında anlam oluşturma süreçlerinin incelenmesi veya ayrıntılandırma çalışmasıdır; örneğin,

·         Yaşam süreçlerinin anlamlandırılması, iletişimi ve alışkanlık oluşumu

·         Canlı doğada semiosis (gösterge ilişkilerinin yaratılması ve değiştirilmesi)

·         Tüm işaretlerin ve işaret yorumlarının biyolojik temeli

·         Organizmalarda yorumlayıcı süreçler, kodlar ve biliş

İncelenmekte olan temel semiyosis türlerine göre biyosemiyotik ikiyr ayrılabilir.

·         Bitkisel göstergebilim (aynı zamanda endosemiyotik veya fitosemiyotik), hücresel ve moleküler düzeyde semiyosisin incelenmesi (genom ve organik form veya fenotiple ilgili çeviri süreçleri dahil); vejetatif semiosis tüm organizmalarda hücresel ve doku düzeyinde meydana gelir; Bitkisel göstergebilim, prokaryot göstergebilimini, bakteri topluluklarında çekirdek algılama ve çekirdek söndürme gibi işaret aracılı etkileşimleri içerir.

·         Zoosemiyotik veya hayvan göstergebilimi veya hayvanların bilme biçimlerinin incelenmesi; hayvan semiyozisi nöromüsküler sisteme sahip organizmalarda meydana gelir ve aynı zamanda insanlarda semiyotik davranışın incelenmesi olan antroposeyotiği de içerir. İncelenen göstergebilimin baskın yönüne göre, biyopragmatik, biyosemantik ve biyosözdizimsel etiketleri kullanılır.


Biyosemiyotik akış şeması (informationphilosopher)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Biosemiotics

28 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)