Biyoprospeksiyon (bioprospecting)

Biyoprospeksiyon (aynı zamanda biyolojik çeşitlilik araştırması olarak da bilinir), doğal kaynakların;

·         tarım, su ürünleri yetiştiriciliği, biyolojik iyileştirme, kozmetik, nanoteknoloji veya ilaç endüstrileri için,

·         ticari olarak değerli ürünlere dönüştürülebilecek küçük moleküller, makromoleküller ve biyokimyasal ve genetik bilgiler için,

araştırılmasıdır.

Örneğin, 1981 ile 2014 yılları arasında ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan tüm küçük moleküllü ilaçların neredeyse üçte biri ya doğal ürünler ya da doğal ürünlerden türetilen bileşiklerdi.

Karasal bitkiler, mantarlar ve aktinobakteriler geçmiş birçok biyo-araştırma programının odak noktası olmuştur, ancak yeni biyolojik aktivitelere sahip yeni bileşikleri tanımlamanın bir yolu olarak daha az araştırılan ekosistemlere (örneğin denizler ve okyanuslar) ve organizmalara (örneğin miksobakteriler, arkeler) ilgi artmaktadır.

Türler biyoaktivite açısından rastgele incelenebilir, veya rasyonel olarak seçilip ekolojik, etnobiyolojik, etnomedikal, tarihsel veya genomik bilgilere dayalı olarak taranabilir.

Bir bölgenin biyolojik kaynakları veya yerel bilgileri etik olmayan bir şekilde ele geçirildiğinde veya adil bir tazminat sağlanmadan ticari olarak sömürüldüğünde buna biyo-korsanlık denir. Biyo-korsanlık durumunda ülkelere yasal başvuru hakkı vermek ve ticari aktörlere yatırım için yasal kesinlik sağlamak amacıyla çeşitli uluslararası anlaşmalar müzakere edilmiştir. Bunlar arasında UN (United Nations) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ve Nagoya Protokolü yer almaktadır. WIPO (World Intellectual Property Organization) şu anda bu alandaki boşlukları kapatmak için daha fazla anlaşma müzakere ediyor.

Biyoprospeksiyon ile ilgili diğer riskler, bireysel türlerin aşırı hasat edilmesi ve çevreye verilen zarardır; ancak bunlarla mücadele etmek için mevzuat da geliştirilmiştir. Örnekler arasında ABD Deniz Memelilerini Koruma Yasası ve ABD Nesli Tehlike Altındaki Türler Yasası gibi ulusal yasalar ve UN Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, UN Deniz Hukuku Sözleşmesi, Ulusal Yargı Yetki Alanlarının Ötesindeki Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması ve Antarktika gibi uluslararası anlaşmalar yer alır.

Endofitler için biyoprospeksiyon; ilginç biyolojik aktivitelere sahip endofitleri bulmak için belirli bir bitkinin seçilmesinde izlenen mantıklar (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bioprospecting

11 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)