Biyoorganometalik Kimya (bioorganometallic chemistry)

Biyoorganometalik kimya, metallere veya metaloidlere doğrudan bağlı karbon içeren biyolojik olarak aktif moleküllerin incelenmesidir.

Ana grup ve geçiş-metal merkezlerin, enzimler ve diğer biyomoleküllerin işlevi açısından önemli olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Bununla birlikte, doğal olarak oluşan metal komplekslerinin ve sentetik hazırlanmış farmasötiklerin yalnızca küçük bir alt kümesi organometaliktir; yani metal (metaloid) ile bir karbon atomu arasında doğrudan bir kovalent bağa sahiptirler.

Doğal olarak oluşan biyoorganometalik bileşiklerin ilk ve uzun bir süre tek örneği, çeşitli formlardaki kobalamin kofaktörleriydi (B12 vitamini).

21. yüzyılda biyolojide karbon-metal bağları içeren yeni sistemlerin keşfiyle biyoorganometalik kimya, organometalik kimya ve biyokimyayı kapsayan, biyoinorganik kimyanın ayrı bir alt disiplini olarak hızla ortaya çıkıyor.

Doğal olarak oluşan biyoorganometalikler arasında enzimler ve sensör proteinleri bulunur. Ayrıca bu alanda, yeni ilaçlar ve görüntüleme ajanları (teknetyum-99m sestamibi) olarak hizmet veren sentetik olarak hazırlanmış organometalik bileşiklerin yanı sıra organometalik bileşiklerin (örneğin metilcıva) toksikolojisiyle ilgili ilkeler de bulunmaktadır. Sonuç olarak, biyoorganometalik kimya tıp ve farmakolojiyle giderek daha fazla ilişkili hale geliyor.


Biyoorganometalik komplekslerin gelişim tarihindeki önemli kilometre taşları. (Kun Peng)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bioorganometallic_chemistry

27 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)