Biyomekanik (biomechanics)

Biyomekanik, tüm organizmalardan organlara, hücrelere ve hücre organellerine kadar herhangi bir düzeyde biyolojik sistemlerin mekanik yönlerinin, mekanik yöntemleri kullanarak yapısını, işlevini ve hareketini inceleyen bilim alanıdır. Biyomekanik, biyofiziğin bir dalıdır.

Günümüzde hesaplamalı mekanik, saf mekaniğin çok ötesine geçmekte ve diğer fiziksel eylemleri de içermektedir; kimya, ısı ve kütle transferi, elektrik ve magnetik uyaranlar ve diğerleri.


Biyomekanik (Şekil-1)
İnsan vücudu trilyonlarca hücreden oluşan inanılmaz derecede karmaşık bir biyolojik sistem olmasına rağmen, basit metal veya plastik yapıları yöneten aynı temel mekanik yasalarına tabidir. Biyolojik sistemlerin mekanik kuvvetlere tepkisinin incelenmesine Biyomekanik denir. Biyomekanik genellikle yapı ve işlev arasındaki bağlantı olarak anılır.

20. yüzyıla kadar resmi bir disiplin olarak tanınmamasına rağmen biyomekanik, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei ve Aristoteles gibi kişiler tarafından incelenmiştir.

Biyomekaniğin kas-iskelet sistemine uygulanması, hem eklem fonksiyonunun hem de fonksiyon bozukluğunun daha iyi anlaşılmasına yol açmış, bu da eklem artroplasti sistemleri ve ortotik cihazlar gibi cihazlarda tasarım iyileştirmelerine yol açmıştır.

Temel kas-iskelet sistemi biyomekaniği kavramları, fiziksel ve mesleki terapistler ve ortopedi cerrahları gibi klinisyenler için önemlidir. Bir hastanın terapist tarafından değerlendirilmesi tipik olarak biyomekanik bir analiz içerir. https://www.physio-pedia.com/Biomechanics


Biyomekanik (Şekil-2)
Biyomekanik, mekanik yöntemleri kullanarak biyolojik sistemlerin yapı ve fonksiyonunun incelenmesidir. Biyomekanik tüm organizmalara, organlara, hücrelere ve hücre organellerine uygulanabilir. Biyomekanik deneysel ölçümler ve hesaplamalı yaklaşımlar neredeyse tüm olası biyomedikal mühendislik uygulamalarının temelini oluşturu.
https://www.mccormick.northwestern.edu/biomedical/research/areas/biomechanics.html 

Şekil-1: Biyomekanik

Şekil-2: Biyomekanik

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Biomechanics

26 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)