Biyolojik Etkileşim (biological interaction)

Ekolojide biyolojik etkileşim, bir toplulukta birlikte yaşayan bir çift organizmanın birbirleri üzerindeki etkisidir. Bunlar aynı türden (türleriçi etkileşimler) ya da farklı türlerden (türlerarası etkileşimler) olabilirler. Bu etkiler kısa vadeli veya uzun vadeli olabilir; her ikisi de genellikle ilgili türlerin adaptasyonunu ve evrimini güçlü bir şekilde etkiler. Biyolojik etkileşimler, her iki ortağa da yararlı olan karşılıklılıktan, her iki ortağa da zararlı olan rekabete kadar uzanır.

Etkileşimler, fiziksel temas kurulduğunda doğrudan olabileceği gibi, paylaşılan kaynaklar, bölgeler, ekolojik hizmetler, metabolik atıklar, toksinler veya büyüme inhibitörleri gibi aracılarla dolaylı da olabilir. Bu tür bir ilişki, her iki organizma üzerinde bu ilişkiden kaynaklanan bireysel etkilere dayalı net etki ile gösterilebilir.

Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, habitat değişikliği ve karşılıklılık gibi trofik*  (*hücresel büyümeyi teşvik eden) olmayan tür etkileşimlerinin besin ağı yapılarının önemli belirleyicileri olabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, bu bulguların ekosistemler arasında genelleşip genelleşmeyeceği ve trofik olmayan etkileşimlerin besin ağlarını rastgele etkileyip etkilemediği veya belirli trofik seviyeleri veya fonksiyonel grupları etkileyip etkilemediği hala belirsizliğini koruyor.


(a) Karşılıklı yarardan karşılıklı zarara kadar altı olası simbiyotik ilişki türü, (b) siyah ceviz köklerinden komşu bitkilere zarar veren bir kimyasal salgılanır; bu rekabetçi düşmanlığın bir örneğidir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_interaction

26 haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)