Biyoloji Mühendisliği (biological engineering)

Biyoloji mühendisliği veya biyomühendislik, kullanılabilir, somut, ekonomik açıdan uygun ürünler yaratmak için biyoloji ilkelerinin ve mühendislik araçlarının uygulanmasıdır. Biyoloji mühendisliği, kütle ve ısı transferi, kinetik, biyokatalizörler, biyomekanik, biyoinformatik, ayırma ve saflaştırma işlemleri, biyoreaktör tasarımı, yüzey bilimi, akışkanlar mekaniği, termodinamik ve polimer bilimi gibi bir dizi saf ve uygulamalı bilimden gelen bilgi ve uzmanlığı kullanır. Tıbbi cihazların, teşhis ekipmanlarının, biyouyumlu malzemelerin tasarımında, yenilenebilir enerjide, ekolojik mühendislikte, ziraat mühendisliğinde, proses mühendisliğinde ve katalizde ve toplumların yaşam standartlarını iyileştiren diğer alanlarda da kullanılmaktadır.

Biyomühendislik araştırmalarının örnekleri arasında kimyasallar üretmek üzere tasarlanmış bakteriler, yeni tıbbi görüntüleme teknolojisileri, taşınabilir ve hızlı hastalık teşhis cihazları, protezler, biyofarmasötikler ve doku mühendisliğiyle üretilmiş organlar yer alır.

Biyomühendislik, diğer çeşitli mühendislik ve teknoloji biçimlerinin diğer çeşitli bilimlerle (uzay mühendisliği ve diğer uzay teknolojisi ile kinetik ve astrofizik gibi) nasıl ilişkili olduğuna benzer bir şekilde biyoteknoloji ve biyomedikal bilimlerle büyük ölçüde örtüşür.

Genel olarak biyoloji mühendisleri, ürünler oluşturmak için biyolojik sistemleri taklit etmeye ya da biyolojik sistemleri değiştirmeye ve kontrol etmeye çalışırlar. Doktorlar, klinisyenler ve araştırmacılarla birlikte çalışan biyomühendisler, kimyasal ve mekanik süreçleri değiştirme, artırma, sürdürme veya tahmin etme yolları da dahil olmak üzere, biyolojik süreçleri ele almak için geleneksel mühendislik ilkelerini ve tekniklerini kullanır.


Biyomühendislik, mühendislik, biyoloji ve fizik bilimi arasında köprü kuran tek evredir (bioe.uw.edu)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_engineering

25 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)