Biyokütle (biomass)

Biyokütle çeşitli kapsamlarda kullanılan bir terimdir: ekolojide canlı organizmalar anlamına gelir. Biyoenerjide yakın zamanda yaşayan (ama artık ölü) organizmalardan elde edilen madde anlamına gelir; ancak, biyokütlenin nasıl tanımlandığı konusunda farklılıklar vardır (yalnızca bitkilerden, bitkilerden ve alglerden, bitkilerden ve hayvanlardan olabilir). Biyoenerji için kullanılan biyokütlenin büyük çoğunluğu bitkilerden gelmektedir. Biyoenerji, iklim değişikliğinin azaltılmasına yardımcı olma potansiyeline sahip bir yenilenebilir enerji türüdür.

Biyokütle, bir hayvan veya bitki türünün (tür biyokütlesi) veya bir topluluktaki tüm türlerin (topluluk biyokütlesi) canlı organizmalarının ağırlığı veya toplam miktarı, genellikle bir birim alan veya habitat hacmi olarak adlandırılır. Belirli bir anda bir alandaki organizmaların ağırlığı veya miktarı, ayakta kalan mahsuldür.

Birincil veya ikincil üretkenlik (birincisi bitkiler için, ikincisi hayvanlar için) olarak adlandırılan, belirli bir alanda belirli bir süre içinde canlı organizmalar tarafından üretilen toplam organik madde miktarı, genellikle yıllık metrekare başına kalori veya kilojoule gibi enerji birimleriyle ölçülür.

Ağırlık ölçümleri de (örneğin, yılda kilometrekare başına ton karbon veya yılda gigaton karbon) yaygın olarak kaydedilir. Farklı ama bağlantılı bir anlamda biyokütle terimi, özellikle yakıt kaynağı olarak kullanılan bitki materyallerini ve hayvan atıklarını ifade eder. (https://www.britannica.com/science/biomass)


(a) Bir enerji piramidi, bir sonraki trofik seviyeyi (besin zinciri basamağı) desteklemek için yukarı doğru akarken ne kadar enerjiye ihtiyaç duyulduğunu gösterir. Her trofik seviye arasında aktarılan enerjinin yalnızca %10'u biyokütleye dönüştürülür. (Wiki)
(b) Karbonun (C) gigaton (GT) cinsinden rölatif biyokütlesi 
(britannica)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Biomass

26 Haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)