Biyokorsanlık (biopiracy)

 Biyokorsanlık (aynı zamanda bilimsel sömürgecilik olarak da bilinir), çiftçilerin ve yerli toplulukların bilgi ve genetik kaynaklarının, patentler veya fikri mülkiyet yoluyla özel tekel kontrolü isteyen bireyler veya kurumlar tarafından izinsiz olarak ele geçirilmesidir. Biyo-araştırma (veya biyoprospeksiyon) tıbbi veya anti-mikrobiyal özelliklere sahip keşfedilmemiş kimyasal bileşikler için doğal kaynakları keşfetme eylemi olsa da, biyo-araştırmadan elde edilen ticari başarı, şirketin yerli şifalı bitkiler, tohumlar, genetik kaynaklar ve geleneksel ilaçlar üzerindeki fikri mülkiyet haklarını koruma girişimine yol açmaktadır.

Dahası, eğer biyolojik kaynaklar ve geleneksel bilgi yerli veya dışlanmış gruplardan alınırsa, doğal kaynakların ticarileştirilmesi topluluklara zarar verebilir. Biyo-araştırma ve biyokimyasal araştırmaların tıbbi ve yenilikçi faydalarına rağmen, yerli toprakların genetik kaynakları için adil bir tazminat ödenmeden kamulaştırılması kaçınılmaz olarak sömürüye yol açmaktadır.

Biyokorsanlık yerli halklara çeşitli şekillerde zarar verebilir. Doğal kaynaklara ilişkin geleneksel bilgi için uygun bir tazminat veya ödül olmadan, aktif bileşiği üreten türün ticari değerindeki ani artış, onu artık yerli halk için karşılanamaz hale getirebilir. Bazı durumlarda, batılı bir şirket tarafından sunulan bir patent, kaynağın yerli grup da dahil olmak üzere, herhangi bir kişi veya kurum tarafından kullanılmasını veya satılmasını yasaklayabilir.

1981 ile 2014 yılları arasında ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan tüm küçük moleküllü ilaçların neredeyse üçte birinin doğal ürünler veya doğal ürünlerden türetilen bileşikler olması nedeniyle, biyo-araştırma (biyoprospeksiyon) veya korsanlık, özellikle ilaç endüstrisinde daha da önemli ölçüde artıyor.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), somut olmayan kültürel miras (ICH) bağlamında, Peru'daki Kallawaya topluluklarının tıbbi geleneklerinin ve bilgilerinin, farmasötik maddelere karşı yasal koruma eksikliğinden etkilendiğini belirtmektedir.

Geleneksel ilaçların biyo-korsanlığı konusunda dijital yöntemler kullanılarak yürütülen, verilerin bir tanımını ve analizini geliştirerek ve görselleştirerek sorunun mevcut bağlamını gösteren araştırmalar gibi bu konuyla ilgili bir dizi araştırma projesi ve sosyal ağlardaki çeşitli kuruluşların ve aktörlerin haritalandırılması halihazırda geliştirilmektedir.

Biyokimya ve moleküler biyolojide genetik materyalin ekstraksiyon tekniklerinin gelişmesiyle birlikte, bilim adamları artık bir molekülü diğerine dönüştürebilen enzimlere yönlendiren spesifik bir geni tanımlayabiliyorlar. Bu bilimsel atılım, bir dizi test ve deneyle değiştirilen genin bulunduğu organizmanın, menşe ülkeye akredite edilip edilmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.


Doğal ürünlerin biyokorsanlığı (sciencedirect)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Biopiracy

12 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)