Bitkisel İlaçlar (list of plants used in herbalism)

Bu makale, şifalı bitkiler ve şifalı bitkilerde kullanılan bitkilerin alfabetik bir listesidir.

Muhtemelen biyolojik işlevlere dahil olan fitokimyasallar, şifalı bitkiciliğin temelini oluşturur ve şu şekilde gruplandırılabilir:

·         Tüm bitkilerde bulunan karbonhidratlar ve yağlar gibi birincil metabolitler

·         daha spesifik bir fonksiyona hizmet eden ikincil metabolitler.

Örneğin, bazı ikincil metabolitler yırtıcıları caydırmak için kullanılan toksinlerdir ve diğerleri tozlaşma için böcekleri çekmek için kullanılan feromonlardır. İkincil metabolitler ve pigmentler insanlarda tedavi edici etkilere sahip olabilir ve ilaç üretmek üzere rafine edilebilir; örnekler kınakınadan gelen kinin, haşhaştan morfin ve kodein ve yüksükotundan elde edilen digoksindir.

Avrupa'da eczacılar geleneksel ilaç olarak bitkisel içerikleri stokluyorlardı. Linnaeus'un yarattığı Latince bitki adlarında officinalis kelimesi bir bitkinin bu şekilde kullanıldığını belirtmektedir. Örneğin, bataklık ebegümesi, geleneksel olarak ülserleri yatıştırmak için yumuşatıcı olarak kullanıldığı için Althaea officinalis sınıflandırmasına sahiptir. Farmakognozi, fitokimyasalların bitki kaynaklarının incelenmesidir.

Bazı modern reçeteli ilaçlar bütün bitkilerden ziyade bitki özlerine dayanmaktadır. Fitokimyasallar farmasötik maddeler yapmak üzere sentezlenebilir, birleştirilebilir veya başka şekilde dönüştürülebilir. Bu tür türevlerin örnekleri arasında beyaz söğütte bulunan salisilik asitle kimyasal olarak ilişkili olan aspirin yer alır. Haşhaş, morfin de dahil olmak üzere önemli bir endüstriyel afyon kaynağıdır. Geleneksel bitkisel tedavilerin etkinliği ve olası adaptasyonu konusunda devam eden araştırmalar olmasına rağmen, çok az sayıda geleneksel tedavi modern ilaçlara dönüşmüştür.


Bazı şifalı bitkiler

Liste
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_plants_used_in_herbalism

25 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)