Bitki genetik kaynakları, bitkilerde binlerce yıl boyunca insan ve doğal seçilimden kaynaklanan değişkenliği tanımlar. İçsel değerleri esas olarak tarımsal ürünlerle (mahsul biyolojik çeşitliliği) ilgilidir.
Gıda ve Tarım Örgütü'nün
(FAO) 1983 yılında revize edilen Gıda ve Tarıma Yönelik Bitki Genetik
Kaynakları Uluslararası Taahhüdü'ne göre bitki genetik kaynakları şu şekilde
tanımlanmaktadır: Besin bitkileri başta
olmak üzere, özellikle günümüzün ve geleceğin tarımı için ekonomik ve/veya
sosyal değeri olan türlerin tüm üretken ve bitkisel üreme materyalleri.
FAO, Gıda ve Tarıma
Yönelik Bitki Genetik Kaynaklarının Durumu (1998) belgesinde (1998), Gıda ve
Tarım için Bitki Genetik Kaynaklarını (PGRFA), geleneksel çeşitlerde ve modern
çeşitlerde bulunan genetik materyalin çeşitliliği, ayrıca, mahsul yabani
akrabaları ve şimdi ve gelecekte gıda ve tarım için kullanılabilecek yabani
bitki türleri ve diğerlerinde bulunan genetik materyal çeşitliliği olarak tanımlamıştır.
https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_genetic_resources
24 Aralık 2024
GERİ (doğal kaynaklar)