Bitki Genetik Kaynakları (plant genetic resources)

Bitki genetik kaynakları, bitkilerde binlerce yıl boyunca insan ve doğal seçilimden kaynaklanan değişkenliği tanımlar. İçsel değerleri esas olarak tarımsal ürünlerle (mahsul biyolojik çeşitliliği) ilgilidir.

Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1983 yılında revize edilen Gıda ve Tarıma Yönelik Bitki Genetik Kaynakları Uluslararası Taahhüdü'ne göre bitki genetik kaynakları şu şekilde tanımlanmaktadır: Besin bitkileri başta olmak üzere, özellikle günümüzün ve geleceğin tarımı için ekonomik ve/veya sosyal değeri olan türlerin tüm üretken ve bitkisel üreme materyalleri.

FAO, Gıda ve Tarıma Yönelik Bitki Genetik Kaynaklarının Durumu (1998) belgesinde (1998), Gıda ve Tarım için Bitki Genetik Kaynaklarını (PGRFA), geleneksel çeşitlerde ve modern çeşitlerde bulunan genetik materyalin çeşitliliği, ayrıca, mahsul yabani akrabaları ve şimdi ve gelecekte gıda ve tarım için kullanılabilecek yabani bitki türleri ve diğerlerinde bulunan genetik materyal çeşitliliği olarak tanımlamıştır.

Keşif ve üreme platformları için şematik bir model (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_genetic_resources

24 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)