Birleşik Alan Teorisi (unified field theory)

Fizikte, birleşik alan teorisi (UFT), genellikle temel kuvvetler ve elementel partiküller olarak düşünülen her şeyin bir çift fiziksel ve sanal alan cinsinden yazılmasına izin veren bir tür alan teorisidir. Fizikteki modern keşiflere göre, kuvvetler etkileşen objeler arasında doğrudan iletilmez, bunun yerine alanlar adı verilen aracılarla  tanımlanır.

Bununla birlikte, klasik olarak, alanların ikiliği tek bir fiziksel alanda birleştirilir. Bir yüzyıldan fazla bir süredir birleşik alan teorisi, açık bir araştırma konusu olarak kaldı. Bu terim, genel görelilik teorisini elektromagnetizma ile birleştirmeye çalışan Albert Einstein tarafından icat edildi.

Her Şeyin Teorisi ve Büyük Birleşik Teorisi, birleşik alan teorisiyle yakından ilişkilidir; ancak birleşik alan teorisi, doğanın temelinin alanlar olmasını gerektirmemesi ve genellikle doğanın fiziksel sabitlerini açıklamaya çalışmasıyla farklılık gösterir.

Birleşik bir alan teorisinin amacı, gelecekteki teorik fizik için büyük bir ilerlemeye yol açmıştır ve ilerleme devam etmektedir.

Kuvvetler

Bilinen dört temel kuvvete de, standart partikül fiziği modelinde ayar (geyç) bozonlarının değişiminden kaynaklanan alanlar aracılık eder. Özellikle birleştirilecek dört temel etkileşim şunlardır:

·         Güçlü etkileşim

·         Elektromagnetik etkileşim

·         Zayıf etkileşim

·         Gravitasyonali etkileşimi

Modern birleşik alan teorisi, bu dört kuvveti ve maddeyi tek bir çerçevede bir araya getirmeye çalışır.


Sürekli anlayış; enformasyon etkileşim tasarımı: birleşik alan teorisi tasarımı Nathan Shedroff (http://julioterrany.blogspot.com/2009/05/id-fmp-unified-theory-of-design.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_field_theory

23 Aralık 2021

 

GERİ (erwin schrödinger)