BioSentinel (BioSentinel)

BioSentinel, düşük Yer yörüngesinin ötesinde derin uzay radyasyonunun DNA onarımı üzerindeki etkisini tespit etmek, ölçmek ve karşılaştırmak için budding yeast (maya) Saccharomyces cerevisiae kullanacak bir astrobiyoloji görevindeki düşük maliyetli bir CubeSat uzay aracıdır.

2022 yılında fırlatılmak üzere 2013 yılında seçilen uzay aracı, 18 aylık görevi boyunca derin uzay radyasyon ortamında görev yapacaktı. Bu, bilim adamlarının kozmik ışınlardan ve derin uzay ortamından canlı organizmalar üzerindeki sağlık tehdidini anlamalarına ve NASA'nın insanları uzaya her zamankinden daha uzaklara göndermeyi planladığı için uzun vadeli insan keşifleriyle ilişkili riski azaltmalarına yardımcı olacaktı.

Uzay aracı, Artemis 1 misyonu kapsamında 16 Kasım 2022'de fırlatıldı. Ağustos 2023'te NASA, BioSentinel'in görevini Kasım 2024'e kadar uzattı.

Görev, NASA Ames Araştırma Merkezi tarafından geliştirildi.


(a) BioSentinel, farklı radyasyon ve gravitasyonal ortamların (boş alan, ISS, ay yüzeyi) karşılaştırılmasına olanak tanıyacaktır, (b) ve (c) BioSentinel: derin uzay için biyo CubeSat (Nasa)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/BioSentinel

4 Ekim 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)