BIOCORE (biological cosmic ray experiment)

Apollo 17'nin Kumanda Modülü (CM), kozmik ışınlardan zarar görüp görmediklerini görmek için kafa derilerinin altına radyasyon monitörleri yerleştirilen beş fareyi içeren bir biyolojik kozmik ışın deneyi (BIOCORE) gerçekleştirdi. Bu hayvanlar, kendi oksijen kaynağına sahip olan kapalı bir kap içindeki ayrı ayrı metal tüplere yerleştirildi ve görev boyunca uçuruldu. Beşi de cep faresiydi (Perognathus longimembris).

Bu türün seçilmesinin nedeni, iyi belgelenmiş olması, küçük olması, izole bir durumda bakımının kolay olması (görev sırasında içme suyu gerektirmemesi ve yüksek konsantrasyonlu atık içermesi) ve çevresel strese dayanma yeteneğidir. Resmi olarak farelere (dördü erkek ve biri dişi) A3326, A3400, A3305, A3356 ve A3352 kimlik numaraları verildi. Gayri resmi olarak Apollo 17 mürettebatı onlara Fe, Fi, Fo, Fum ve Phooey adını verdi.

Beş fareden dördü uçuştan sağ çıktı, ancak yalnızca ikisi sağlıklı ve aktif görünüyordu; Beşinci farenin ölüm nedeni belirlenemedi. Hayatta kalanlardan çalışma sonunda, kafa derisinde ve karaciğerde lezyonlar bulundu. Kafa derisi lezyonları ve karaciğer lezyonlarının birbiriyle ilgisiz olduğu görüldü; kozmik ışınlara atfedilebilecek hiçbir şey bulunamadı.

Biostack deneyi, Apollo 16'da gerçekleştirilen deneye benzerdi ve uzay yolculuğu sırasında karşılaşılan kozmik ışınların, içerdiği mikroorganizmalar, tohumlar ve basit hayvanların (tuzlu su karidesi ve böcekler) yumurtaları üzerindeki etkilerini test etmek için tasarlandı. Görevden sonra mikroorganizmalar ve tohumlar çok az etki gösterdi, ancak tüm türlerin yumurtalarının çoğu yumurtadan çıkmayı veya normal şekilde olgunlaşmayı başaramadı; birçoğu öldü veya anormallikler sergiledi.

 

Aşırı Enerjili Kozmik Işın

https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_17#Orbital_science

 

19 Eylül 2024


GERİ (astrobiyoloji)