Bimetrik Gravite (bimetric gravity)

Bimetrik gravite veya bigravite, iki farklı teori sınıfını ifade eder. Birinci teoriler sınıfı, bir yerine iki metrik tensörün kullanıldığı gravite ile ilgili modifiye matematiksel teorilere dayanır. İkinci metrik, ışık hızının enerjiye bağlı olabileceği yüksek enerjilerde kullanılabilir ve değişken ışık hızına sahip modelleri etkinleştirir.

Eğer iki metrik, dinamik ve etkileşimliyse ilk olasılık biri kütleli ve diğeri kütlesiz olmak üzere iki graviton modu anlamına gelir; bu tür bimetrik teoriler masif gravite ile yakından ilişkilidir.

Masif gravitonlara sahip birkaç bimetrik teori mevcuttur; örneğin, Modifiye Newton Dinamiğinin (MOND) göreli uzantılarıyla Mordehai Milgrom ve Nathan Rosen (1909–1995) teorileri gibi. Daha yakın zamanlarda, masif gravitedeki gelişmeler aynı zamanda yeni tutarlı bimetrik gravite teorilerine yol açmıştır. Hiçbirinin fiziksel gözlemleri, genel görelilik teorisinden daha doğru veya daha tutarlı bir şekilde açıkladığı ispanlanmamış olsa da, Rosen'in teorisinin Hulse-Taylor ikili pulsar gözlemleriyle tutarsız olduğu gösterilmiştir. Teorilerden bazıları geç zamanlarda kozmik hızlanmaya yol açar ve bu nedenle karanlık enerjiye alternatiftir.

Aksine, ikinci sınıf bimetrik gravite teorileri, masif gravitonlara dayanmaz ve Newton yasasını değiştirmez, bunun yerine evreni, iki sektörü dolduran maddenin gravitasyon (ve düşünülen topoloji ve Newton yaklaşımı, kozmolojide karanlık madde ve karanlık enerjiye alternatif olarak negatif kütle ve negatif enerji durumlarını ortaya çıkarırsa, anti-gravitasyon) yoluyla etkileşime girdiği iki çift Riemann metriğine sahip bir manifold olarak tanımlar.

Bu kozmolojik modellerden bazıları, evrenin radyasyonun baskın olduğu çağının yüksek enerji yoğunluğu durumunda, değişken bir ışık hızı kullanarak, enflasyon hipotezini zorluyor.



https://www.slideshare.net/KouichiNomura1/a-ecepe-for-mltimetric-gravity-94365835

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bimetric_gravity

6 Ağustos 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (klasik)