Bilişsel Bilim (cognitive science)

Bilişsel bilim, dilbilim, psikoloji, sinirbilim, felsefe, bilgisayar bilimi / yapay zeka ve antropolojiden gelen girdilerle zihnin ve süreçlerinin disiplinlerarası, bilimsel çalışmasıdır. Bilişin doğasını, görevlerini ve işlevlerini (geniş anlamda) inceler.

Bilişsel bilim adamları, sinir sistemlerinin bilgiyi nasıl temsil ettiğine, işlediğine ve dönüştürdüğüne odaklanarak zeka ve davranışı inceler.

Bilişsel bilim adamlarını ilgilendiren zihinsel yetiler arasında dil, algı, hafıza, dikkat, akıl yürütme ve duygu yer alır; Bilişsel bilim adamları bu yetileri anlamak için dilbilim, psikoloji, yapay zeka, felsefe, sinir bilimi ve antropoloji gibi alanlardan faydalanırlar.

Bilişsel bilimin tipik analizi, öğrenme ve karardan mantık ve planlamaya kadar birçok organizasyon düzeyini kapsar; sinir devrelerinden modüler beyin organizasyonuna kadar. Bilişsel bilimin temel kavramlarından biri: ‘Düşünme en iyi şekilde, zihindeki temsili yapılar ve bu yapılar üzerinde işleyen hesaplamalı prosedürler açısından anlaşılabilir.’

Bilişsel bilimin amacı, zihnin ve öğrenmenin daha iyi anlaşılmasına yol açacağı umuduyla zekanın ilkelerini anlamak ve formüle etmektir. Bilişsel bilimler 1950'lerde genellikle bilişsel devrim olarak anılan entelektüel bir hareket olarak başladı.


(a) Dilbilim, sinirbilim, yapay zeka, antropoloji ve psikoloji dahil olmak üzere, bilişsel bilimin doğuşuna katkıda bulunan alanları gösteren bir grafik, (b) biliş algıyı, dikkati, hafızayı, dili, problem çözmeyi ve karar vermeyi içerir (botpenguin), (c) bilişsel bilim altıgeninin Cogsci’deki versiyonu (Cogsci)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_science

11 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)