Bilimsel Öncelik (scientific priority)

Bilimde öncelik, ilk önce keşfi yapan veya teoriyi öneren bireye veya bireyler grubuna verilen saygınlıktır.

Birkaç araştırmacı bağımsız olarak ve aynı anda aynı sonuca varsa bile, şöhret ve onur genellikle yeni bulguyu yayınlayan ilk kişi veya gruba verilir. Bu nedenle, iki veya daha fazla bağımsız kaşif arasında, ilk yayınlayan meşru kazanandır. Bu geleneğe, genellikle öncelik kuralı denir ve yöntem, ‘yayınla ya da yok ol’ ifadesiyle güzel bir şekilde özetlenir, çünkü ikinci bir ödül yoktur.

Birinci olma yarışı, bir bakıma, topluma faydalı bilimsel atılımlara yol açabilecek risk almayı teşvik ediyor (sıtma bulaşması, DNA, HIV vb. gibi). Diğer taraftan, sağlıksız bir rekabet ve düşük kaliteli bulguların yayınlanması için teşvik yaratabilir (örn. kaliteden çok, miktar), bu da güvenilir olmayan bir yayınlanmış literatüre yol açabilir ve bilimsel ilerlemeye zarar verebilir.

Öncelik kuralı, modern bilimsel yöntemler oluşturulmadan önce veya aynı zamanlarda ortaya çıkmıştır. Belgelenen en eski anlaşmazlık, 17. yüzyılda Isaac Newton ve Gottfried Wilhelm Leibniz arasında kalkülüsün (sonsuz küçüklerin hesabı) icadının önceliği hakkındaydı.

Her iki matematikçinin de kalkülüsü birbirinden bağımsız olarak geliştirdiği oybirliği ile kabul edilmiştir. O zamandan beri öncelik, bilim tarihinde bir takım tarihi hastalıklara neden olmuştur. Charles Darwin ve Albert Einstein gibi inanılmaz popülerlik seviyelerine ulaşan bilim adamları durumunda öncelikli anlaşmazlıklar, önceki araştırmalardaki benzerlikler tespit edildiğinde ortaya çıkabilir. Böyle bir durum, genellikle kapsamlı bir tarihsel kaynak analizi gerektirir.

Öncelik, genellikle belirli bir teori, anlayış veya keşif için sorgulandığı hallerde zor bir konu haline gelir. Çoğu durumda bilim tarihçileri, geriye dönük öncelik anlaşmazlıklarını küçümser. Tarihçi ve biyolog Stephen Jay Gould bir keresinde ‘fikirlerin önceliği hakkındaki muhalefet, genellikle bilim tarihinde en yanlış yönlendirilmiş tartışmalar arasındadır’ demiştir.


Öncelikli alanlarda tipik bir bilimsel araştırma; karbon kaynaklarının gelişmiş moleküler dönüşümleri (http://kuchem.kyoto-u.ac.jp/yugo/www/english/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_priority

25 Ekim 2021

 

GERİ (bilim çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilimsel tanımlar)