Bilimsel Muhalefet (scientific dissent)

Bilimsel muhalefet, bilimsel fikir birliğine karşı çıkmaktır. Anlaşmazlıklar, altta yatan varsayımlarda, metodolojilerde ve akıl yürütmede problemler bulmak, bilinmeyenle mücadelede yeni yollar üretmek ve test etmek yönünden faydalı olabilir. Modern zamanlarda bilimin toplum üzerindeki rolünün artması ve bilimin siyasallaşmasıyla birlikte yeni bir boyut ön plana çıktı: bilimsel muhalefetin kamu politikaları üzerindeki etkileri.

Bilimsel muhalefet, genellikle ticari veya ideolojik nedenlerle bilimsel fikir birliğinin kasıtlı olarak reddedilmesi olan inkarcılıktan farklıdır. (İnsan davranışı psikolojisinde inkarcılık, psikolojik olarak rahatsız edici bir hakikatten kaçınmanın bir yolu olarak bir kişinin gerçekliği inkar etme seçimidir.)

Bilimsel araştırmanın bir parçası olarak muhalefet

Miriam Solomon, Social Empiricism adlı kitabında, bilimsel muhalefetin, çözülmesi gereken bir anlaşmazlık durumundan ziyade, bilimsel araştırmanın normal durumu olduğunu savunuyor. Bilimsel rasyonalitenin bilimsel topluluk düzeyinde değerlendirilmesi gerektiğinden, bireysel bilim adamlarının araştırmanın doğru yönü hakkındaki anlaşmazlıklarının endişe nedeni olmadığını savunuyor.

Takip edilen tüm teoriler bazı benzersiz ampirik başarılar sağladığı sürece, Solomon onların peşinde koşmanın değerli olduğunu ve hatta bilimin gerçeği hedeflediği yaygın görüşle tutarlı olduğunu savunuyor.

Solomon'un görüşüne göre, rekabet halindeki bilimsel teoriler, her biri bir dereceye kadar doğruluk içerirken, birbirleriyle tutarsız da olabilir. Ampirik kanıtlar, rakip teoriler arasında ayrım yapmak için yeterli olmayabilir, başarılı teoriler çoğu zaman yanlış olan temel varsayımlara sahip olabilirler.

Tarihsel bilimsel muhalefet

Bazı ünlü bilim adamları, ana akım bilimsel pozisyonların ne olduğuna veya ne hale geldiğine şüpheyle bakıyor. Örneğin, Ernst Mach 1897'de ünlü bir şekilde ‘Atomların var olduğuna inanmıyorum!’ demişti. Wilhelm Ostwald, atomlar hakkında benzer bir şüphecilik ifade etti, ancak 1908'de fikrini değiştirdi.

20. yüzyılın başlarında, peptik ülserlerin stres ve diyet faktörlerinden kaynaklandığına inanılıyordu. Robin Warren ve Barry Marshall 1982'de Helicobacter pylori bakterisinin sorumlu olduğunu gösterdiler, ancak tıp camiası ülser tedavisinde uygun değişiklikleri yapmakta gecikti. (Peptik ülser hastalığı, midenin iç astarında, ince bağırsağın ilk kısmında veya bazen alt yemek borusunda bir kırılmadır; Helicobacter pylori, genellikle midede bulunan mikroaerofilik, spiral bir bakteridir.)


https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_dissent

21 Ekim 2021

 

GERİ (bilim çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilimsel tanımlar)