Bilimsel Bilgisizlik Sosyolojisi (sociology of scientific ignorance)

Bilimsel bilgisizlik (veya bilimsel cehalet) sosyolojisi (SGK), bilimdeki ve bilimdeki bilgisizliğin incelenmesidir. En yaygın yol, bilgisizliği sadece bilgi eksikliği yerine, bilgiyle ilgili bir durum olarak görmektir. SGK'nın üzerinde çalışıldığı iki ayrı alan vardır: bazıları bilimsel araştırmalarda cehalete odaklanırken, diğerleri bilimin kamusal bilgisizliğine  odaklanır. Bilimsel bilgisizlik sosyolojisi, bilimsel bilgi sosyolojisini (SSK) tamamlayıcı bir alandır.

Bilimsel araştırmalarda cehaleti incelerken ortak görüş, cehaletin bilimde bir araç olarak kullanılabileceğidir. Buna bir örnek, bir sistemin iç kısımlarını gizlemenin ve yalnızca girdi ve çıktıyı kullanıcıya görünür kılmanın faydalı olabileceği fikri olan ‘karakutu'dur.



Halkın bilim cehaletine ilişkin çalışmalar, bilimsel bilgisizliğin toplumu nasıl etkileyebileceğine, halkın bilime bakış açısına ve halkın cehaletine neyin yol açabileceğine odaklanır. Bu alan, halkın bilim anlayışıyla ilgilidir.

Bilimsel araştırmalarda bilgisizlik:

Mevcut bilginin kullanıma taşınması anlamına gelen bir 'bilgisizlik seferberliği' kavramı ortaya atılmıştır, bilgisizlik seferberliği, hedeflere ulaşmak için cehaletin kullanılması olarak anlaşılabilir.

Belirli bilgisizlik, bilim adamlarının bildiği ve başka bir şeyin bilgisini elde etmek için bilgiye dönüşmesi gereken bilgisizlik kavramıdır; henüz bilinmeyen ama daha da fazla bilginin temelini atmak için bilinmesi gerekenin açıkça tanınması.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sociology_of_scientific_ignorance

6 Ekim 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (sosyoloji)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)