Bilim Psikolojisi (psychology of science)

Bilim psikolojisi, basit olarak bilimsel düşünce veya davranışın bilimsel çalışması olarak tanımlanan ‘bilim çalışmaları’nın bir dalıdır; bir bilim olarak nitelendiren çeşitli konulardaki çalışmaların toplamıdır. Diğer bilim çalışmaları arasında bilim felsefesi, bilim tarihi ve bilim sosyolojisi, bilimsel bilgi sosyolojisi yer alır.

Psikoloji düşüncesi 19. yüzyılın sonlarından beri vardır. Bilim psikolojisiyle ilgili araştırmalar 1874'te başlamış olup son yıllarda önemli bir gelişme göstermiştir.

Bir bilim olarak psikolojinin özel alanı, ilk olarak 1960'larda Abraham Maslow'un konuyla ilgili etkili bir metin yayınlamasıyla popülerlik kazandı (Maslow, 1966); bu popülerlik daha sonra önce azaldı, ancak 1980'lerde yeniden ortaya çıktı (örneğin, Simonton, 1988).

Bilim psikolojisi, her biri hem dar hem de geniş olarak tanımlanan ‘bilimsel düşünce ve davranış’ın analizine, psikolojiden metotlar ve teori uygular. 

·         Dar bir tanımla ‘bilim’, bilim adamlarının ve teknoloji uzmanlarının düşünce ve davranışlarını ifade eder.

·         Daha geniş bir tanımla ‘bilim’, herhangi bir yaştaki herhangi birinin (geçmiş ve şimdiki) problem bulma ve problem çözme, bilimsel teori oluşturma, bilimsel veya matematiksel kavramları öğrenme, bilimsel modelleme, uygun rakip hipotezleri test etme veya diğer bilimsel akıl yürütmeleri kapsar.

Bilimsel düşünce ve davranış çalışmasına uygulanan psikoloji yöntemleri, psikotarihsel, psikobiyografik, gözlemsel, betimleyici, bağıntısal ve deneysel teknikleri içerir. Bu konulardaki araştıtmacılar arasında, Gholson ve ekibi (1989), Giere (1992), Kowlowski (1996), Magnani ve ekibi (1999), Carruthers ve ekibi (2002), Feist (2006), Proctor ve Capaldi (2012), Feist ve Gorman (2013) sayılabilir.

Bilim psikolojisi, sinirbilimsel, gelişimsel, eğitimsel, bilişsel, kişilik, sosyal ve klinik gibi (ancak bunlarla sınırlı olmayan) psikolojinin birçok alt alanındaki araştırmaları içerir.

Bilim psikolojisinin yeni bir dalı, bilime ve bilim şüpheciliğine yönelik tutumları araştırır (örneğin. Rutjens, Heine ve ekibi, 2018; Rutjens, Sutton ve ekibi, 2018).

Gregory Feist'in 'Bilim Psikolojisi ve Bilimsel Zihnin Kökenleri' (2006) kitabı ve ‘Bilim Psikolojisi El Kitabı’ (Feist & Gorman, 2013) psikolojinin birçok alt disiplinini gözden geçirmekte ve bütünleştirmektedir.


Yararlanılan kaynak: https://www.magazineup.com/psychology-is-the-science-of-mind-and-human-behaviour/

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Psychology_of_science

27 Eylül 2021

 

GERİ (bilim çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)