Bilim Ekonomisi (economics of science)

Bilim ekonomisi, bilimin teknolojinin ilerlemesi üzerindeki etkisini kavramayı, bilim adamlarının davranışlarını açıklamayı ve bilimsel kurumların ve pazarların verimliliğini veya verimsizliğini anlamayı amaçlar.

Bilim ekonomisinin önemi, büyük ölçüde bilimin teknolojinin ve teknolojinin üretkenlik ve büyümenin itici gücü olarak öneminden kaynaklanmaktadır. Bilimin önemli olduğuna inanan ekonomistler, bilim adamlarının davranışını ve bilimsel kurumların işleyişini anlamaya çalıştılar.

Kamu ekonomisi alanı, piyasa başarısızlıklarının meydana gelmesi durumunda, hükümetin bu piyasa başarısızlıklarını düzeltmek için müdahale edebileceğini öne sürmektedir. Bilimsel bilginin üretimi hakkında konuşurken, hükümetin başarısızlığı düzeltmeye çalışmak için pazara müdahalede çeşitli seçenekleri vardır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, tarihsel olarak en popüler ve en çok üzerinde durulan seçeneklerden ikisi patent sistemi ve vergi teşvikleridir.


(a) Patentlerin, ve (b) vergi teşviklerinin, bilimsel bilgi üretimi üzerindeki etkisinin grafiksel gösterimleri (RD0: firmanın herhangi bir hükümet müdahalesi olmaması durumundaki miktar, RD1: araştırma-geliştirme çalışmalarına göre optimum miktar)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_science

20 Nisan 2021

 

GERİ (ekonomi)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)