Bilgi Bilimi (information science)

Bilgi bilimi (bilgi çalışmaları olarak da bilinir), öncelikle bilginin analizi, toplanması, sınıflandırılması, manipülasyonu, depolanması, geri getirilmesi, taşınması, yayılması ve korunmasıyla ilgilenen akademik bir alandır. Alan içindeki ve dışındaki uygulayıcılar, bilgi sistemlerini oluşturmak, değiştirmek, geliştirmek veya anlamak amacıyla insanlar, kuruluşlar ve mevcut bilgi sistemleri arasındaki etkileşimleri araştırırlar, kuruluşlarda bilginin uygulanmasını ve kullanımını incelerler.

Tarihsel olarak bilgi bilimi (bilişim), bilgisayar bilimi, veri bilimi, psikoloji, teknoloji, kütüphane bilimi, sağlık hizmetleri ve istihbarat teşkilatlarıyla ilişkilidir. Ancak bilgi bilimi aynı zamanda arşiv bilimi, bilişsel bilim, ticaret, hukuk, dil bilimi, müzecilik, yönetim, matematik, felsefe, kamu politikası ve sosyal bilimler gibi çeşitli alanların yönlerini de içerir.


(a) Meta veri alanlarından içgörü kazanmaya yönelik çeşitli metodolojik yaklaşımların görselleştirilmesi ( Wiki), (b) bilimometri (Altmetrics), (c) bilimometride dört veri kullanımı modu (frontiersin)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Information_science

24 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)