Beslenme Bilimi (nutritional science)

Beslenme bilimi (bazen kısaca beslenme), beslenmenin fizyolojik sürecini (öncelikle insan beslenmesi) inceleyen, gıdadaki besin maddelerini ve diğer maddeleri, bir organizmanın bakımı, büyümesi, üremesi, sağlığı ve hastalığı ile ilgili olarak yorumlayan bilimdir.

Beslenme bilimi bağımsız bir çalışma disiplini olarak ortaya çıkmadan önce ağırlıklı olarak kimyagerler bu alanda çalışıyordu. Gıdanın kimyasal bileşimi incelendi. Makro besinler, özellikle protein, yağ ve karbonhidratlar, 19. yüzyıldan bu yana (insan) beslenmesi çalışmalarının odak bileşenleri olmuştur. Vitaminlerin ve yaşamsal maddelerin keşfine kadar beslenmenin kalitesi yalnızca besin enerjisinin alımıyla ölçülüyordu.

20. yüzyılın ilk yılları, Kenneth John Carpenter tarafından, Beslenme Biliminin Kısa Tarihçesi kitabında 'vitamin çağı' olarak özetlenmiştir. İlk vitamin 1926'da izole edildi ve kimyasal olarak tanımlandı (tiamin). 1932 yılında C vitamininin izolasyonu ve sağlık üzerindeki etkileri yani iskorbüte karşı koruma ilk kez bilimsel olarak belgelendi.

Londra Üniversitesi'nden İngiliz fizyolog John Yudkin'in teşvikiyle, 1950'lerde beslenme biliminde Lisans ve Yüksek Lisans dereceleri oluşturuldu.

Ayrı bir disiplin olarak beslenme bilimi, Kasım 1956'da Hans-Diedrich Cremer'in Giessen'de insan beslenmesi başkanlığına atanmasıyla Almanya'da kurumsallaştı. 1950'lerden 1970'lere kadar beslenme biliminin odak noktası diyetteki yağ ve şekerdi. 1970'li yıllardan 1990'lı yıllara kadar diyetle ilişkili kronik hastalıklar ve takviye konusuna ağırlık verildi.


(a) Beslenme ve gıda bilimi lisans programı (ualberta), (b) gıda bilimi ve beslenme (alvascollege)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_science

16 Ağustos 2024

 

GERİ (biyoloji)