Beslenme bilimi (bazen kısaca beslenme), beslenmenin fizyolojik sürecini (öncelikle insan beslenmesi) inceleyen, gıdadaki besin maddelerini ve diğer maddeleri, bir organizmanın bakımı, büyümesi, üremesi, sağlığı ve hastalığı ile ilgili olarak yorumlayan bilimdir.
Beslenme
bilimi bağımsız bir çalışma disiplini olarak ortaya çıkmadan önce ağırlıklı
olarak kimyagerler bu alanda çalışıyordu. Gıdanın kimyasal bileşimi incelendi.
Makro besinler, özellikle protein, yağ ve karbonhidratlar, 19. yüzyıldan bu
yana (insan) beslenmesi çalışmalarının odak bileşenleri olmuştur. Vitaminlerin
ve yaşamsal maddelerin keşfine kadar beslenmenin kalitesi yalnızca besin
enerjisinin alımıyla ölçülüyordu.
20.
yüzyılın ilk yılları, Kenneth John Carpenter tarafından, Beslenme Biliminin
Kısa Tarihçesi kitabında 'vitamin çağı' olarak özetlenmiştir. İlk vitamin
1926'da izole edildi ve kimyasal olarak tanımlandı (tiamin). 1932 yılında C
vitamininin izolasyonu ve sağlık üzerindeki etkileri yani iskorbüte karşı
koruma ilk kez bilimsel olarak belgelendi.
Londra
Üniversitesi'nden İngiliz fizyolog John Yudkin'in teşvikiyle, 1950'lerde beslenme
biliminde Lisans ve Yüksek Lisans dereceleri oluşturuldu.
Ayrı
bir disiplin olarak beslenme bilimi, Kasım 1956'da Hans-Diedrich Cremer'in
Giessen'de insan beslenmesi başkanlığına atanmasıyla Almanya'da kurumsallaştı.
1950'lerden 1970'lere kadar beslenme biliminin odak noktası diyetteki yağ ve
şekerdi. 1970'li yıllardan 1990'lı yıllara kadar diyetle ilişkili kronik
hastalıklar ve takviye konusuna ağırlık verildi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_science
16
Ağustos 2024
GERİ (biyoloji)