Beşeri Bilimler (humanities)

Beşeri bilimler, insanlar tarafından sorulan bazı temel sorular da dahil olmak üzere, insan toplumu ve kültürünün çeşitli yönlerini inceleyen akademik disiplinlerdir.

Rönesans döneminde 'beşeri bilimler' terimi, din veya 'ilahiyat' çalışmalarının aksine, klasik edebiyat ve dil çalışmalarına atıfta bulunuyordu. Beşeri bilimler çalışmaları o zamanlar üniversitelerdeki laik müfredatın önemli bir parçasıydı.

Günümüzde beşeri bilimler daha çok doğa bilimleri, sosyal bilimler, formal bilimler (matematik gibi) ve uygulamalı bilimler (veya mesleki eğitim) dışındaki herhangi bir çalışma alanı olarak tanımlanmaktadır; bilimin ampirik yaklaşımlarından farklı olarak, öncelikli olarak eleştirel, spekülatif veya yorumlayıcı olan ve önemli bir tarihsel öğeye sahip olan yöntemler kullanılır.

Beşeri bilimler felsefe, din, yabancı diller, tarih, dil sanatları (edebiyat, yazı, hitabet, retorik, şiir vb.), gösteri sanatları (tiyatro, müzik, dans vb.) ve görsel sanatlar (resim, heykel, fotoğrafçılık, film yapımı vb.) çalışmalarını içerir.

Beşeri bilimlerin bazı tanımları, dil ve kültür çalışmaları gibi ortak özellikleri nedeniyle hukuk ve dini de kapsar. Ancak bu tanımlar evrensel olarak kabul edilmemektedir; çünkü hukuk ve din genellikle beşeri bilimler konuları yerine mesleki konular olarak kabul edilmektedir.

Bazı sosyal bilimler gibi, profesyonel konular da bazen hem liberal sanatların hem de mesleki gelişim eğitiminin parçası olarak sınıflandırılırken, beşeri bilimler konuları genellikle geleneksel liberal sanatlar eğitimiyle sınırlıdır. Sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, dilbilim ve psikoloji beşeri bilimlerle bazı benzerlikler taşısa da bunlar genellikle sosyal bilimler olarak kabul edilir. Benzer şekilde finans, işletme, siyaset bilimi, ekonomi ve küresel çalışmalar gibi disiplinlerin beşeri bilimlerden ziyade sosyal bilimlerle daha yakın bağları vardır.

Beşeri bilimlerdeki bilim adamlarına beşeri bilimler akademisyenleri veya bazen hümanistler denir. Hümanist terimi aynı zamanda hümanizmin, beşeri bilimlerdeki antihümanist bilim adamlarının reddettiği felsefi konumunu da tanımlar. Rönesans bilim adamları ve sanatçıları aynı zamanda hümanist olarak da bilinir. Bazı orta okullarda genellikle edebiyat, tarih, yabancı dil ve sanattan oluşan beşeri bilimler dersleri verilmektedir.

Tarih ve dil gibi insan disiplinleri esas olarak karşılaştırmalı yöntemi ve karşılaştırmalı araştırmayı kullanır. Beşeri bilimlerde kullanılan diğer yöntemler arasında yorum bilgisi, kaynak eleştirisi, estetik yorum ve spekülatif akıl yer alır.

                   
(a) Beşeri bilimleri incelemenin faydaları (researchgate), (b) yeşil ergonomi için çift yönlü ilişkiler (researchgate), (c) beşeri bilimler, kültürümüzü, toplumumuzu ve inançlarımızı inceleyen ve tanımlayan çeşitli alanlar topluluğudur. (humanitiescollaborative)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Humanities

4 Nisan 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)