Bazı Teorik Fizikçiler (some theoretical physicists)


Bazı Teorik
Fizikçiler


Albert Einstein

Albert Einstein (14 Mart 1879 - 18 Nisan 1955), tüm zamanların en büyük fizikçilerinden biri olarak kabul edilen, Alman doğumlu bir teorik fizikçiydi.

Einstein görelilik teorisini geliştirmesiyle bilinir, ancak kuantum mekaniği teorisinin gelişimine de önemli katkılarda bulunmuştur. Görelilik kuramından kaynaklanan kütle-enerji eşdeğerlik formülü E = mc2, dünyanın en ünlü denklemi’ olarak adlandırılmıştır,

Çalışmaları aynı zamanda bilim felsefesi üzerindeki etkisiyle de bilinir.

Kuantum teorisinin gelişiminde önemli bir adım olan ‘teorik fiziğe yaptığı hizmetler ve özellikle fotoelektrik etki yasasını keşfi’ için 1921 Nobel Fizik Ödülü'nü aldı.

Entelektüel başarıları ve özgünlüğü, ‘Einstein’ın ‘dahi’ ile eşanlamlı hale gelmesinei yolaçtı.

1905'te (bazen, annus mirabilis -mucize yıl- olarak tanımlanan bir yıl), Einstein çığır açan dört makale yayınladı. Bunlar

·         Fotoelektrik etki teorisinin ana hatları

·         Brown hareketinin açıklanması

·         Özel göreliliğin tanıtımı

·         Kütle-enerji eşdeğerliği

Einstein, klasik mekaniğin yasalarının artık elektromagnetik alan yasalarıyla uzlaştırılamayacağını düşündü ve bu da onu özel görelilik kuramını geliştirmeye yöneltti. Daha sonra teoriyi gravitasyonal alanlarına genişletti. 1916'da gravitasyon teorisini tanıtan genel görelilik üzerine bir makale yayınladı.

1917'de evrenin yapısını modellemek için genel görelilik teorisini uyguladı. Partikül teorisi ve moleküllerin hareketi hakkındaki açıklamalarına yol açan istatistiksel mekanik ve kuantum teorisi problemleriyle uğraşmaya devam etti. Ayrıca ışığın termal özelliklerini ve ışığın foton teorisinin temelini oluşturan kuantum radyasyon teorisini de araştırdı.

Bununla birlikte, kariyerinin sonraki bir bölümünde, sonuçta başarısız olan iki girişim üzerinde çalıştı.

·         Birincisi, kuantum mekaniğine yaptığı büyük katkılara rağmen, doğa kanunlarının rastgelelik ve olasılıklara dayanan ‘zar atma’ya benzemeyeceğini söyleyerek, kuantum mekaniğine karşı çıktı.

·         İkincisi, geometrik çekim teorisini elektromagnetizmayı içerecek şekilde genelleştirerek birleşik bir alan teorisi geliştirmeye çalıştı.

Sonuç olarak, modern fiziğin ana akımından giderek daha fazla izole edildi.

Einstein Alman İmparatorluğu'nda doğdu, ancak 1895'te İsviçre'ye taşındı ve ertesi yıl Alman vatandaşlığını bıraktı.

1897'de, 17 yaşındayken Zürih'teki İsviçre Federal Politeknik Okulu'nda matematik ve fizik öğretmenliği diploma programına kaydoldu, 1900'de mezun oldu. 1901'de İsviçre vatandaşlığını kazandı, ve 1903'te Bern'deki İsviçre Patent Ofisinde kalıcı bir pozisyon aldı.

1905'te Zürih Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı.

Einstein 1914'te Prusya Bilimler Akademisi'ne ve Berlin Humboldt Üniversitesi'ne katılmak için Berlin'e taşındı.

1917'de Einstein, Kaiser Wilhelm Fizik Enstitüsü'nün müdürü oldu; aynı zamanda bu kez Prusyalı olarak tekrar Alman vatandaşı oldu.

1933'te Einstein Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret ederken, Adolf Hitler Almanya'da iktidara geldi. Yahudi kökenli Einstein, yeni seçilen Nazi hükümetinin politikalarına karşı çıktı; Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti ve 1940'ta Amerikan vatandaşı oldu.

İkinci Dünya Savaşı arifesinde, Başkan Franklin D. Roosevelt'e kendisini potansiyel Alman nükleer silah programı konusunda uyaran ve ABD'nin benzer araştırmalara başlamasını öneren bir mektubu onayladı. Einstein Müttefikleri destekledi ama genelde nükleer silah fikrini kınadı.

Erwin Schrödinger

Erwin Schrödinger (İngiltere: 12 Ağustos 1887 – 4 Ocak 1961), kuantum teorisinde bir dizi temel sonuç geliştiren Nobel ödüllü Avusturyalı-İrlandalı fizikçidir. Schrödinger denklemi, bir sistemin dalga fonksiyonunu ve zaman içinde dinamik olarak nasıl değiştiğini hesaplamanın bir yolunu sağlar.

Schrödinger, fiziğin çeşitli yönleri üzerine birçok eser yazdı: istatistiksel mekanik ve termodinamik, dielektrik fiziği, renk teorisi, elektrodinamik, genel görelilik ve kozmoloji. Birleşik bir alan teorisi inşa etmek için birkaç girişimde bulundu.

Hayat Nedir? kitabında Schrödinger, yaşam fenomenine fizik açısından bakarak genetiğin sorunlarını ele aldı. Bilimin felsefi yönlerine, antik ve doğu felsefi kavramlarına, etik ve din konusuna büyük önem verdi.

Ayrıca felsefe ve teorik biyoloji üzerinde çalıştı ve yazdı. Popüler kültürde en çok ‘Schrödinger'in kedisi’ düşünce deneyi ile tanınır.

Richard Feynman

Richard Phillips Feynman (11 Mayıs 1918 - 15 Şubat 1988)

Richard Phillips Feynman, Amerikalı bir teorik fizikçidir. Kuantum mekaniğinin yol integrali formülasyonu, kuantum elektrodinamiği teorisi, aşırı soğutulmuş sıvı helyumun süper akışkanlığının fiziği ve parton modelini önerdiği partikül fiziği alanındaki çalışmaları ile tanınır.

Feynman, kuantum elektrodinamiğinin gelişimine katkılarından dolayı 1965 yılında Julian Schwinger ve Shin'ichirō Tomonaga ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü aldı.

Feynman, daha sonra Feynman diyagramları olarak bilinen atom altı partiküllerin davranışını tanımlayan matematiksel ifadeler için yaygın olarak kullanılan bir resimli temsil şeması geliştirdi.

Feynman, yaşamı boyunca dünyanın en tanınmış bilim adamlarından biri oldu. İngiliz Physics World dergisi tarafından dünya çapında 130 önde gelen fizikçinin katıldığı 1999 anketinde, tüm zamanların en büyük yedinci fizikçisi seçildi.

II. Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesine yardımcı oldu

1980'lerde, Uzay Mekiği Challenger felaketini araştıran Rogers Komisyonu panelinin bir üyesi olarak geniş bir halk tarafından tanındı.

Teorik fizikteki çalışmalarının yanı sıra, Feynman kuantum hesaplama alanında öncü olmuş ve nanoteknoloji kavramını tanıtmıştır

Feynman, hem kitaplarda hem de derslerde fiziği popüler hale getirdi. 1959’da, ‘There's Plenty of Room at the Bottom-Altta Bol Miktarda Yer Var’ denen Top-down (yukarıdan aşağıya) nanoteknoloji üzerine bir konuşma da dahil olmak üzere, lisans derslerinin üç ciltlik yayını olan Feynman Fizik üzerine dersler vermiştir.

Feynman ayrıca otobiyografik kitaplarıyla da tanındı: Elbette Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman! ve Başkalarının Ne Düşündüğüne Ne Dersiniz?

Stephen Hawking

Stephen William Hawking (Oxford, 8 Ocak 1942 - 14 Mart 2018)

Stephen Hawking, ölümü sırasında Cambridge Üniversitesi Teorik Kozmoloji Merkezi'nde araştırma direktörü olan bir İngiliz teorik fizikçi, kozmolog ve yazardı. 1979 ve 2009 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nde Lucasian Matematik Profesörü olarak görev yaptı.

Ekim 1959'da, 17 yaşında, üniversite eğitimine Oxford'daki University College'da başladı ve burada fizik alanında lisans derecesi aldı.

Ekim 1962'de Cambridge'deki Trinity Hall'da yüksek lisans çalışmalarına başladı ve Mart 1966'da genel görelilik ve kozmoloji, uygulamalı matematik ve teorik fizik alanında doktora derecesini aldı.

1963'te Hawking'e erken başlangıçlı, yavaş ilerleyen bir motor nöron hastalığı formu (amyotrofik lateral skleroz – kısaca ALS) teşhisi kondu ve bu, on yıllar boyunca yavaş yavaş onu felç etti. Konuşmasını kaybettikten sonra, önce bir el anahtarı kullanarak ve sonunda tek bir yanak kası kullanarak konuşma üreten bir cihaz aracılığıyla iletişim kurdu.

Hawking'in bilimsel çalışmaları arasında Roger Penrose ile genel görelilik çerçevesinde gravitasyonal tekillik teoremleri üzerine bir çalışma ve kara deliklerin genellikle Hawking radyasyonu olarak adlandırılan radyasyon yaydığı teorik tahmini yeralır.

Başlangıçta, Hawking radyasyonu tartışmalıydı. 1970'lerin sonlarında ve daha fazla araştırmanın yayınlanmasının ardından, keşif, teorik fizikte büyük bir atılım olarak kabul edildi.

Hawking, genel görelilik teorisi ve kuantum mekaniğinin bir araya gelmesiyle açıklanmış bir kozmoloji teorisi ortaya koyan ilk kişiydi. Kuantum mekaniğinin birçok dünya yorumunun güçlü bir destekçisiydi.

Hawking, teorilerini ve kozmolojisini genel olarak tartıştığı çeşitli popüler bilim eserleri ile ticari başarı elde etti.

Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabı, 237 hafta boyunca Sunday Times'ın en çok satanlar listesinde yer aldı. Hawking, Kraliyet Cemiyeti Üyesi, ömür boyu Papalık Bilimler Akademisi Üyesi ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yüksek sivil ödül olan Başkanlık Özgürlük Madalyası'nın sahibiydi.

2002'de Hawking, BBC'nin En Büyük 100 İngiliz'in yer aldığı ankette 25. sırada bulunuyordu.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
https://en.wikipedia.org/wiki/Erwin_Schr%C3%B6dinger
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman
https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking

9 Ocak 2022

 

GERİ (astrofizik)