Balıkçılık Yönetimi (fisheries management)

Balıkçılık yönetiminin amacı yenilenebilir su kaynaklarından sürdürülebilir biyolojik, çevresel ve sosyoekonomik faydalar üretmektir. Yabani balıkçılık, ilgili organizmaların (örneğin balık, kabuklu deniz hayvanları, amfibiler, sürüngenler ve deniz memelileri), makul bir yönetimle gelecekteki üretkenliği azaltmadan hasat edilebilecek yıllık bir biyolojik fazlalık üretmesi durumunda, yenilenebilir olarak sınıflandırılır.

Balıkçılık yönetimi, balıkçılık biliminden yararlanarak ve muhtemelen ihtiyatlılık ilkesini de içerecek şekilde, sürdürülebilir kullanımı mümkün kılmak için balıkçılık kaynaklarını koruyan etkinlikler kullanır.

Modern balıkçılık yönetimi genellikle şu şekilde tanımlanır: Bir izleme kontrol ve gözetim sistemi tarafından uygulamaya konulan, belirlenmiş hedeflere ve kuralların uygulanmasına yönelik yönetim araçlarının bir karışımına dayanan uygun çevre yönetimi kurallarından oluşan bir hükümet sistemi. Balıkçılık yönetimine ekosistem yaklaşımı, balıkçılığı yönetmenin daha uygun ve pratik bir yolu haline gelmeye başladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre 'balıkçılık yönetiminin açık ve genel kabul görmüş bir tanımı yoktur'. Bununla birlikte, FAO tarafından kullanılan ve başka yerlerde sıklıkla alıntılanan çalışma tanımı şöyledir:

Balıkçılığın sürekli verimliliğini sağlamak amacıyla balıkçılık faaliyetlerini düzenleyen düzenleme veya kuralların, çevresel uyumluluğu sağlamak için gerekli kanun yaptırımı ile birlikte, kaynaklar ve diğer balıkçılık hedeflerinin gerçekleştirilmesi,  bilgi toplama, analiz, planlama, danışma, karar verme, kaynak tahsisi ve formüle edilmesi ve uygulanmasından oluşan entegre süreç.

(a) Yapılandırılmış karar alma ve uyarlanabilir yönetim için formüle edilmiş rekreasyonel balıkçılık yönetimi süreci (researchgate), (b) MPA (Marine Protected Areas) balıkçılık yönetimi araç seti bileşenleri (jncc.gov/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fisheries_management

17 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)