Balıkçılık yönetiminin amacı yenilenebilir su kaynaklarından sürdürülebilir biyolojik, çevresel ve sosyoekonomik faydalar üretmektir. Yabani balıkçılık, ilgili organizmaların (örneğin balık, kabuklu deniz hayvanları, amfibiler, sürüngenler ve deniz memelileri), makul bir yönetimle gelecekteki üretkenliği azaltmadan hasat edilebilecek yıllık bir biyolojik fazlalık üretmesi durumunda, yenilenebilir olarak sınıflandırılır.
Balıkçılık yönetimi,
balıkçılık biliminden yararlanarak ve muhtemelen ihtiyatlılık ilkesini de
içerecek şekilde, sürdürülebilir kullanımı mümkün kılmak için balıkçılık
kaynaklarını koruyan etkinlikler kullanır.
Modern balıkçılık
yönetimi genellikle şu şekilde tanımlanır: Bir izleme kontrol ve gözetim
sistemi tarafından uygulamaya konulan, belirlenmiş hedeflere ve kuralların
uygulanmasına yönelik yönetim araçlarının bir karışımına dayanan uygun çevre
yönetimi kurallarından oluşan bir hükümet sistemi. Balıkçılık yönetimine ekosistem
yaklaşımı, balıkçılığı yönetmenin daha uygun ve pratik bir yolu haline gelmeye
başladı.
Birleşmiş Milletler Gıda
ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre 'balıkçılık yönetiminin açık ve genel kabul
görmüş bir tanımı yoktur'. Bununla birlikte, FAO tarafından kullanılan ve başka
yerlerde sıklıkla alıntılanan çalışma tanımı şöyledir:
Balıkçılığın sürekli verimliliğini sağlamak
amacıyla balıkçılık faaliyetlerini düzenleyen düzenleme veya kuralların,
çevresel uyumluluğu sağlamak için gerekli kanun yaptırımı ile birlikte,
kaynaklar ve diğer balıkçılık hedeflerinin gerçekleştirilmesi, bilgi toplama, analiz, planlama, danışma,
karar verme, kaynak tahsisi ve formüle edilmesi ve uygulanmasından oluşan
entegre süreç.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fisheries_management
17 Aralık 2024
GERİ (doğal kaynaklar)