Balıkçılık, balık ve diğer su canlılarını yetiştirme veya hasat etme girişimi veya daha yaygın olarak bu tür girişimin gerçekleştiği yer (diğer adıyla balıkçılık alanları) anlamına gelebilir.
Ticari balıkçılık, hem
tatlı su kaynaklarında (tüm avların yaklaşık %10'u) hem de okyanuslarda
(yaklaşık %90) yabani balıkçılığı ve balık çiftliklerini içerir. Dünya çapında
yaklaşık 500 milyon insan ekonomik olarak balıkçılığa bağımlıdır. 2016 yılında
171 milyon ton balık üretildi, ancak aşırı avlanma giderek artan bir sorun
haline geliyor ve bazı topluluklarda düşüşe neden oluyor.
Ekonomik ve sosyal
önemleri nedeniyle balıkçılık, karmaşık balıkçılık yönetimi uygulamalarına ve
ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteren yasal rejimlere tabidir.
Tarihsel olarak,
balıkçılık 'ilk gelen ilk alır' yaklaşımıyla ele alınıyordu, ancak son zamanlarda
insanların aşırı avlanması ve çevre sorunlarından kaynaklanan tehditler,
çatışmayı önlemek ve balıkçılıkla ilgili karlı ekonomik faaliyeti artırmak
için balıkçılıkta daha fazla düzenleme yapılmasını gerektirdi. Balıkçılık
üzerindeki modern yargı yetkisi genellikle uluslararası anlaşmalar ve yerel
yasaların bir karışımı ile belirlenir. |
FAO (Food and Agriculture |
Bu zorluklar, iklim
değişikliğinin okyanuslarda neden olduğu değişikliklerden dolayı, daha da
karmaşık hale geliyor; bu durum bazı balıkçılığın kapsamını genişletirken
diğerlerinin sürdürülebilirliğini önemli ölçüde azaltabiliyor.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fishery
13 Aralık 2024
GERİ (doğal kaynaklar)