Balıkçılık (fishery)

Balıkçılık, balık ve diğer su canlılarını yetiştirme veya hasat etme girişimi veya daha yaygın olarak bu tür girişimin gerçekleştiği yer (diğer adıyla balıkçılık alanları) anlamına gelebilir.

Ticari balıkçılık, hem tatlı su kaynaklarında (tüm avların yaklaşık %10'u) hem de okyanuslarda (yaklaşık %90) yabani balıkçılığı ve balık çiftliklerini içerir. Dünya çapında yaklaşık 500 milyon insan ekonomik olarak balıkçılığa bağımlıdır. 2016 yılında 171 milyon ton balık üretildi, ancak aşırı avlanma giderek artan bir sorun haline geliyor ve bazı topluluklarda düşüşe neden oluyor.

Ekonomik ve sosyal önemleri nedeniyle balıkçılık, karmaşık balıkçılık yönetimi uygulamalarına ve ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteren yasal rejimlere tabidir.

Tarihsel olarak, balıkçılık 'ilk gelen ilk alır' yaklaşımıyla ele alınıyordu, ancak son zamanlarda insanların aşırı avlanması ve çevre sorunlarından kaynaklanan tehditler, çatışmayı önlemek ve balıkçılıkla ilgili karlı ekonomik faaliyeti artırmak için balıkçılıkta daha fazla düzenleme yapılmasını gerektirdi. 

Balıkçılık üzerindeki modern yargı yetkisi genellikle uluslararası anlaşmalar ve yerel yasaların bir karışımı ile belirlenir.

FAO (Food and Agriculture
Organization) tarafından
raporlanan küresel avcılık ve
su ürünleri üretimi, 1990–2030

Azalan balık toplulukları, deniz kirliliği ve önemli kıyı ekosistemlerinin tahribatı, dünya çapında önemli balıkçılık alanlarında belirsizliğin artmasına neden olmuş, dünyanın birçok yerinde ekonomik güvenliği ve gıda güvenliğini tehdit etmiştir.

Bu zorluklar, iklim değişikliğinin okyanuslarda neden olduğu değişikliklerden dolayı, daha da karmaşık hale geliyor; bu durum bazı balıkçılığın kapsamını genişletirken diğerlerinin sürdürülebilirliğini önemli ölçüde azaltabiliyor.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fishery

13 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)